• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Martin Östling, rektor på Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå, och en elev som räcker upp handen i klassrummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Martin Östling, rektor på Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå, förklara hur skolan arbetar så att elever kan få bra betyg trots svaga provresultat. Foto: Filip Hannu, SVT/Genrebild, Berit Roald/NTB

Höga betyg trots svaga prov – hyllade skolan i Övertorneå kritiseras

Publicerad

Enligt Lärarförbundet är Övertorneå Sveriges bästa skolkommun. Men nu höjer Skolinspektionen ett varningens finger för Gränsälvsgymnasiet eftersom resultaten från nationella prov och betygsättning skiljer sig. Rektorn är av en annan uppfattning.

Skolinspektionen har granskat 30 skolor läsåren 2014/2015 samt 2018/2019 och Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå är en av skolorna som får kritik.

Granskningen visar att rektorn i låg utsträckning kan förklara varför det skiljer så mycket mellan betygen och resultaten i nationella proven.

– Rektorn behöver utveckla arbetet med att analysera och problematisera betygsavvikelser, för att ta reda på om avvikelserna är motiverade eller inte, skriver Skolinspektionen i sin rapport.

Sätter snabbt in hjälp

Men rektorn, Martin Östling, menar å sin sida att de inte ger glädjebetyg – utan att de är en liten skola som snabbt kan sätta in hjälp.

Utöver att ett fåtal betyg kan påverka procentandelen mycket menar rektorn även att det går några månader mellan proven och betygen. På den tiden hinner de hjälpa eleverna mycket – hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.