I veckan besöker Lärarförbundets ordförande skolor i Norrbotten och däribland Övertorneå.
– Det som gör att Övertorneå hamnat i topp är att man insett hur viktig skolan är. Att man måste investera i sina lärare och i elever. Det har även funnits en politisk långsiktighet i hur man ser på skolan i Övertorneå, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, när hon besöker Gränsälvsgymnasiet.
Så satsas det på skolan
Övertorneå har hög lärartäthet och även hög andel behöriga lärare.
– Politikerna satser mycket resurser på skolan i Övertorneå. Man tycker att skolan är viktig i Övertorneå, säger vikarierande skolchef i Övertorneå, Katarina Lindberg.
Satsningarna verkar ge resultat, för Övertorneå utmärker sig med en hög andel godkända elever och höga betyg i årskurs nio enligt kommunrankningen.
”Vi är lite oroliga”
– Men vi är lite oroliga över att många lärare kommer att gå i pension om några år. Därför jobbar vi aktivt med att försöka få kommunmedborgare att utbilda sig till lärare också, säger vikarierande skolchef i Övertorneå, Katarina Lindberg.
Övertorneå blev också den sista kommun som vann Lärarförbundets rankning. Från och med i år lägger man ner rankningen av skolkommuner.
– För att komma till rätta med lärarbristen och den bristande likvärdigheten i svensk skola, så krävs det nu ett statligt huvudmannaskap. Då känns det inte längre motiverat att ranka kommunerna, säger Johanna Jaara Åstrand.
I Övertorneå finns tre förskolor, två grundskolor och ett gymnasium i kommunal regi. Det finns en friskola, F-9, samt en privat förskola i kommunen.