Skoteråkning är en het fråga i stora delar av Norrbotten, inte minst i en kommun som Kiruna med 11.000 registrerade snöskotrar.
I år har alla tillfälliga snöskoterförbudsområden som samebyarna har ansökt om i Kiruna kommun blivit överklagade till regeringen. I flera fall har såväl samebyar som fritids- och turistintresseföreningar varit missnöjda med besluten.
Och i vissa fall finns det en uttalad misstro mot samebyarna.
Förbud när det inte behövs
Göran Johansson, ordförande i Kvänlandsförbundet, säger att de fullt ut accepterar förbudsområden under perioden då vajorna ska kalva. Man anser att samebyarna ansöker om förbudsområden även under perioder när det inte behövs.
– Ja, den inställningen har vi.
Vad skulle motivet vara till det?
– Ingen aning. Jag vet inte om det är att man vill ha fjällvärlden för sig själv eller. Jag kan inte svara på det.
Klimatet påverkar betet
Svenska samers riksförbund tillbakavisar påståendet om onödiga ansökningar. Enligt Niila Inga, ordförande i Leavas sameby, handlar mycket om att renskötselns förutsättningar har förändrats.
– I och med att betesvintrarna har blivit så dåliga, de ha blivit sämre på grund av klimatförändringarna, så kommer vi tidigare och tidigare upp på fjället. Det är den största förändringen, säger han.
Samebyarna har varit öppet kritiska till hur Kiruna kommuns har hanterat frågorna kring förbudsområden. Bland annat har Laevas sameby JO-anmält händelsen förra året när representanter för kommunen flög ut och spanade om det verkligen fanns renar i förbudsområdet.
– Jag anser att det här inte ska ligga på kommunal nivå där förtroendevalda politiker är rädd för att förlora röster om man tar ett beslut som går emot majoriteten i kommunen, säger Niila Inga.
Behöver hitta nya sätt
I Kiruna är det de sju politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, som har frågorna på sitt bord. De är tämligen eniga om en sak. Man behöver hitta nya sätt att jobba med frågorna.
– Det behöver man absolut och jag tror att man oftast kommer långt med dialog. Man behöver hitta ett sätt att samarbeta och diskutera renägare och andra skoteråkare emellan om vilka områden och vilka perioder som är absolut viktigast, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).
Hon tror inte på förslaget att flytta besluten till en myndighet.
– Jag tror inte att en myndighet har större kunskap än vi som verkar här lokalt, säger hon.