Till vänster: Bild på brunbjörn i skog. Till höger: Daniel Widman, en man i 40-årsåldern, står iklädd grön jacka utomhus med skog i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Daniel Widman, ordförande i Jägareförbundet, som är starkt kritisk mot omfattningen av skyddsjakten på björn. Foto: Mikael Fritzon/TT/Filip Öhman/SVT

Skyddsjakt på björn i Norrbotten väcker jägarnas ilska

Publicerad

Jägareförbundet i Norrbotten är starkt kritiska mot vad de anser är en omfattande skyddsjakt av björn, vilket länsstyrelsen beslutar om.

– Mer än hälften av licens-björnarna är redan fällda under skyddsjakt, säger Daniel Widman, ordförande i Jägareförbundet.

Minst 51 björnar har fällts under skyddsjakten i Norrbotten. Hela upplägget av skyddsjakten kritiseras nu av Jägareförbundet Norrbotten, som menar att systemet är bakvänt.

– Som det är nu så skjuter man av björnarna först på skyddsjakt och sen ser man om det finns utrymme för att jaga på licens. Vi menar att man borde tänka tvärtom, säger Daniel Widman, ordförande i Jägareförbundet.

Ta tillvara på viltet

En annan aspekt som också kritiseras är vad som händer med de björnar som fälls under skyddsjakt. Jägareförbundet menar att björnar inte tas om hand på ett önskvärt sätt.

– Man har öppnat upp för möjligheten att jakträttshavaren kan få överta viltet och möjligheten att ta hand om björnen efter att den har fällts på skyddsjakt. Däremot finns det fortfarande begränsningar som stökar till det för många, säger Widman.

”En stor förlust”

Enligt Jägareförbundet så skickas majoriteten av björnarna som fälls under skyddsjakt till destruktion då man inte har resurser på plats för att ta hand om viltet på samma sätt som ett organiserat jaktlag har.

– Vi tycker att det är en stor förlust. Alla jägare som går ut och jagar ser ju viltet som en resurs och vill ta hand om den resurs man lyckats fälla, säger Widman.

I klippet hör du mer om Jägareförbundets kritik mot länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.