Kursledare Jenny Nilsson håller en lie.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är sjukt roligt att slå med lie”, säger kursledaren Jenny Nilsson på ängen i Arvidsjaur. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Slå med lie på uppsving – kurser i Norrbotten fullbokade

Publicerad

Trots att det idag finns många motordrivna hjälpmedel står folk i kö för att lära sig slå ängar med lie.

– På mer komplicerade ytor är lien oftast snabbast och bäst, säger kursledaren Jenny Nilsson.

I juli har hon hållit kurser i Arvidsjaur, Boden, Avan-Luleå, Siknäs och Rofors bruk.

– Det finns reservlista på varenda kurs. Jag eller någon annan har att göra i många år för att täcka behovet, säger Jenny Nilsson.

De saknas lärare och Jenny Nilsson, som bor i Ubbhult på gränsen mellan Halland och Västra Götaland, åker runt i hela Sverige och håller liekurser.

”Kommer leva off-grid”

I takt med ett ökat intresse för att skapa biologisk mångfald har även lien fått ett uppsving. Att slå av växtligheten som förr i tiden ökar artrikedomen.

– De små växterna får det lättare när de höga inte vinner tävlingen om ljuset. Då blir det många arter helt enkelt, säger Jenny Nilsson.

Men det finns fler anledningar till att deltagare vill lära sig slå med lie. Malin Stenström har flyttat från Stockholm till ett hus utan el.

– Jag kommer leva off-grid. Då är det här en ultimat kunskap att ha, säger hon, på plats vid hembygdsföreningen i Arvidsjaur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.