Stefan Wiklund, vd Lulekraft och en bild på Lulekraft och Luleå Energi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allvarligt” – i klippet kommenterar Stefan Wiklund, vd Lulekraft, olyckan där en arbetare blev medvetslös på grund av gas. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Slogs ut medvetslös i gasfyllt pannrum i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det utspelade sig skräckscener när en arbetare skulle utföra ett jobb i ett pannutrymme i Luleå. Plötsligt började det välla in kvävgas och personen blev medvetslös – en vakt agerade räddande ängel men ådrog sig allvarligare skador.

Det var den 5 september som olyckan inträffade på Betongvägen i Luleå. Jobbet skulle utföras i ett pannutrymme som under drift är fyllt med blandgas.

Enligt den anställdes arbetsgivare, Jernbro Industrial Services, ska Lulekraft ha gett grönt ljus för att rummet var utvädrat och gasfritt.

I stället utspelade sig dramatiska scener.

– Det är en riktigt allvarligt händelse. Vi gör en intern utredning av olyckan och polisen är naturligtvis också inkopplade, säger Mikael Jansson, regionchef på Jernbro.

Slogs ut medvetslös av gasen

I anmälan till Arbetsmiljöverket beskrivs olyckan enligt följande.

”Plötsligt började det flöda in kvävgas under högt tryck varpå personen inne i utrymmet snabbt blev medvetslös. Vakten uppmärksammade detta och handlade instinktivt och hoppade in i utrymmet och drog ut kollegan.”

Det höga trycket gjorde att det även virvlade runt damm, rost och små järnbitar i rummet. Båda två ådrog sig ansikts- och ögonskador och andades dessutom in gasen och fick uppsöka sjukvård.

Vakten har försämrad synförmåga

Enligt anmälan fick ”änglavakten” mer omfattande skador. ”Han kan i dagsläget inte se tydligt”, står det i olycksfallsrapporten.

Hur mår de inblandade i dag?

– Det är fullt fokus på återhämtning och det är såklart en chockartad händelse att vara med om. Men med tanke på omständigheterna har det gått bra för det kunde ha slutat värre, säger Mikael Jansson.

Lulekraft har efter händelsen infört ett underhållsstopp till mitten av oktober.

Kväve

Om en person exponeras för kväve kan gasen orsaka fysisk och psykisk funktionsnedsättning beroende på mängd och koncentration.

Om ett kontinuerligt flöde av kväve släpps ut i luften via en läcka eller ett utbrott kommer syrenivåerna snabbt ta slut.

Att andas in luft med höga kvävehalter kan vara dödligt och man kvävs, blir yr och förlorar i slutändan medvetandet.

Källa: Minearc systems

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.