Fäktning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer om fäktningens framtid och ser bilder från tävlingarna. Foto: Adam Berlin/SVT

SM i Luleå ska få fäktning att få fäste i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Fäktningen i Norrbotten har inte varit stor. Att SM nu arrangeras i Luleå hoppas Stil fäktnings ordförande Tommy Karlsson ska bli startskottet på en ny framtid för sporten.

Norrbotten har ingen deltagare i SM i fäktning, som pågår under SM-veckan i Luleå och Boden. Men förhoppningen från Stil Luleå är att det inom några år ska finnas tävlande på högsta nivån även från Norrbotten,

– Det här betyder allt för oss. Förhoppningsvis kan det här ge sporten en extra skjuts hos oss i Luleå, säger ordförande Tommy Karlsson.

Mest nybörjare

I Luleå är de flesta sådana som testar på fäktning någon gång, berättar Tommy Karlsson som hoppas att SM-tävlingarna i Luleå kan bli startskottet för en ny framtid för fäktningen i länet.

– Vi är långt efter resten av landet, men att få ha eliten på plats och visa upp dem för publiken tror jag kan bli väldigt värdefullt i längden.

I klippet hör du mer om fäktningens framtid och ser bilder från tävlingarna.

Fäktning

Så funkar fäktning

  • Det finns tre olika tävlingsformer med olika regler: Sabel, värja och florett.
  • Vapnen ser olika ut och reglerna skiljer sig åt. I värja är till exempel hela kroppen träffyta, i florett får du bara träffa bålen och i sabel är allt över midjan tillåtet att träffa.
  • Om båda fäktarna träffar varandra samtidigt, gäller till exempel olika regler beroende på vilket vapen som används. I florett och sabel finns det så kallade prioritetsregler, vilket innebär att domaren avgör vem som får poängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.