Viktor Sandell, Östersund, en traktor som plogar och Tom Niemi, Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du bland andra Viktor Sandell från Östersund och Tom Niemi i Luleå om snöovädret som vållar huvudbry kring däckval. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Gula varningen i Norrbotten ger huvudbry – sommar- eller vinterdäck?

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen bjöd Norrbotten på ett välkommet (?) återbesök av Kung Bore – dessutom kraftigt. SMHI har utlyst en gul varning från Kiruna i norr ned mot kusten vilket gör det vanskligt kring vilka däck man ska utrusta bilen med.

SMHI rapporterar att snöandet kommer vara ihållande under fredagskvällen och natten till lördag. Väderexperterna uppger att det är svårbedömt hur snabbt och hur mycket snö som kommer att lägga sig tills lördagmorgonen.

Vinter- eller sommardäck?

Under fredagförmiddagen inträffade två trafikolyckor i länet varav den första i Bodens kommun där en lastbil och personbil kolliderade. Sedan den 31 mars är det lagligt att köra med sommardäck och det tidigare blidvädret har gjort att även många bilister i norr hunnit byta.

SVT tog pulsen på några Luleåbor i trafiken och bilteknikern berättar att de plötsligt fått flera avbokningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.