Christian Fohringer, doktorand vid SLU, har forskat i hur älgar i fjäll- och kustmiljöer är särskilt utsatta av snabba förändringar i klimat och markanvändning. Foto: Susanna Bergström/SLU och SVT

Snabba klimatförändringar kan hota älgen – speciellt i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att snabba förändringar i klimat och markanvändning kan leda till att älgar drabbas av svält. Särskilt de vid kusten och fjällen i norra Sverige, där stränga vinterförhållanden råder.

Det är SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som har studerat 264 älgar som lever i fjäll-, barrskogs- eller kustlandskap. Forskarna har analyserat blod- och spillningsprover för att se vad älgarna äter och hur det påverkar deras ämnesomsättning.

Älgar i fjällen och kusten svälter

Resultatet visar en tydlig koppling mellan tillgänglig föda och älgars mående. Speciellt älgar i fjällen och vid kusten, där det kan vara svårt att hitta föda på vintern, var särskilt utsatta.

Klimat

– Detta är uppenbarligen en mycket begränsad period för älgarna och de verkar överleva, men inom dessa områden svälter de mer än i barrskogarna. Så dessa områden är mer miljöutmanade, säger Christian Fohringer, doktorand vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.

Kan få problem i framtiden

Forskningen visar dock att älgarna tar igen vinterns svält under våren och sommaren. Det behöver alltså inte betyda att älgarna vid kusten och fjällen har det sämre.

Men om det däremot blir en ökad störning i älgarnas livsmiljö kommer de påverkas mest, exempelvis om klimatet förändras snabbt eller att industrier samt verksamheter ökar sin markanvändning.

– Detta kan leda till konsekvenser för deras stam och välbefinnade. De kanske inte klarar sig så bra i framtiden.

Hör Christian Fohringer berätta mer om forskningens resultat i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet