I videon berättar Kirunabon Torsten Zakariasson om konsekvenserna av socialförvaltningens beslut att bland annat strypa värmen och elen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kirunas krav på Torsten: Betala skulden, sälj huset eller flytta till annan kommun

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen i Kiruna kräver att Torsten Zakariasson ska sälja sitt hus för att betala en skuld. Något som skulle innebära att han blir bostadslös. Den obetalda skulden är strax över 28 000 kronor och han uppmanas att ”flytta till en annan kommun” – och nu stryps elen och värmen.

Allting bottnar i att Torsten Zakariasson blev arbetslös och hamnade i betalningssvårigheter och kom efter med räkningar. Bland annat är han skyldig Tekniska verken i Kiruna AB för fjärrvärme samt Storuman energi och vattenfall för el.

Nu har han sökt försörjningsstöd hos socialen i Kiruna för den aktuella skulden – men han har fått avslag för de 28 393 kronorna.

Moment 22-situation

Han menar att en moment 22-situation har uppstått. Om han säljer huset och betalar skulden blir han bostadslös. Då är han ändå i behov av stöd från socialen.

Även Torstens fru har nekats stöd.

– Om jag ska sälja huset, hur ska jag få tag på en lägenhet i bostadsbristens Kiruna? Jag står inte i bostadskön eftersom jag bor i en villa och det kommer att ta flera år innan jag blir kvalificerad för att bli erbjuden en bostad från bostadskön i Kiruna, säger Torsten Zakariasson.

Känner maktlöshet

Det andra alternativet han har fått från socialförvaltningen är att söka bostad över hela Sverige. Men det menar Torsten Zakariasson är social dumpning.

– Det är maktlöshet, det här är mitt hem och föräldrahem. Jag har bott största delen av mitt liv i Kiruna och nu vill socialförvaltningen att jag flyttar till en annan kommun, säger han.

”Det är vansinne”

Han är både uppgiven och förbannad.

– Det är vansinne för det blir ju inte bättre där. Var ska jag hitta en lägenhet eller jobb? De vill att någon annan kommun ska ta hand om mitt problem och det är social dumpning menar jag, säger Torsten Zakariasson.

Socialförvaltningens chef Håkan Dahlqvist har en annan bild.

– Jag delar inte den uppfattningen att det här är social dumpning, säger han och vidareutvecklar sitt resonemang här.

I videon berättar Torsten Zakariasson om konsekvenserna av socialförvaltningens beslut och om att få värmen och elen strypt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.