Älvsbyns kommun slår fast att det förelåg allvarliga missförhållanden i samband med de upprivna LVU-beslutet. Foto: SVT

Socialutskottets LVU-beslut i Älvsbyn sågas i utredning

Uppdaterad
Publicerad

Socialutskottet i Älvsbyn rev upp tre barns LVU-placering i Älvsbyn. Nu slår kommunen fast att det förelåg allvarliga missförhållanden i samband med beslutet.

SVT har rapporterat om skandalen där politiker har avgått och där pappan, efter kommunens beslut att återförena familjen, misstänks för brott.

Älvsbyns kommun gjorde själva en anmälan enligt lex Sarah och nu är den utredningen klar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

”En orsak till de missförhållanden som uppstod har att göra med att socialtjänsten inte tillräckligt kontrollerade att konsulterna hade tillräcklig kompetens”, skriver kommunen på sin hemsida.

Otydligt ledarskap

Kommunen skriver också att socialutskottet använde beslutsunderlaget okritiskt. Dessutom får den handläggande enheten kritik.

”Ledarskapet var otydligt och det fanns en otydlighet kring rutiner”, skriver kommunen.

För att undvika liknande händelser i framtiden kommer man se över förfarandet när externa konsulter anlitas. Dessutom kommer man genomföra utbildningar för ledamöter i ansvarig nämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet