Professor Pernilla Leviner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professorn Pernilla Leviner om farorna med att riva upp en LVU-placering innan en hemtagningsutredning är gjord. Foto: SVT

Älvsbyn utredde aldrig LVU-barnens återförening med föräldrarna

Publicerad

Älvsbyns kommun utredde aldrig om det fanns risker med att återförena de omhändertagna LVU-barnen med sina föräldrar. Detta trots att det alltid ska genomföras.

Innan socialtjänsten beslutar att riva upp en LVU-placering och återförena ett barn med sina föräldrar ska en hemtagningsutredning göras. Detta för att ta reda på om det finns risk för att barnet far illa om det flyttar hem.

Men det gjordes inte i fallen med de tre barnen i Älvsbyn som nyligen återförenades med sin familj.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Förstår inte vad besluten grundas på

Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt med särskild inriktning mot socialrätt och barnrätt, har inte fördjupat sig i just det här fallet men är väl insatt i hur det ska gå till innan en kommun river upp en LVU-placering.

Hon ställer sig frågande till varför det saknas en utredning.

– Om man inte har gedigna utredningar som grund för sina beslut, med vilken information har man då fattat besluten?

”Väldigt anmärkningsvärt”

Det var nyligen som kommunen rev upp de tre LVU-placeringarna efter att de tagit in en extern konsult som granskat ärendena.

Konsulten kom fram till mycket hård kritik i sin granskning gällande grova tjänstefel och bristande dokumentation i ärendena.

– Det är jättesvårt att säga exakt vad som hänt i Älvsbyn. Men att det har påvisats brister inför så ingripande beslut är väldigt anmärkningsvärt, säger Pernilla Leviner.

I klippet hör du experten om farorna när en LVU-placering rivs upp utan en hemtagningsutredning.

vad ÄR EN Hemtagningsutredning?

När en förälder begär att LVU-omhändertagandet ska upphöra är socialnämnden och socialtjänsten skyldiga att omedelbart starta en utredning, en s.k. hemtagningsutredning, för att se om det fortfarande finns ett behov av vård eller om den ska upphöra.

(11 kap 1 § socialtjänstlagen)

Källa: lawline.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De tvångsomhändertagna barnen i Älvsbyn

Mer i ämnet