Stora mängder fisk som fastnat i spöknät har hittats efter ett beslag i Luleå skärgård. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Spökfiskande nät beslagtagna i Luleå skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Spökfiskande nät har på nytt upptäckts i Luleå skärgård.

– Näten innehöll stora mängder med fisk. Vissa fiskar levde fortfarande och andra var döda och förruttnade, säger länsfiskekonsulent Dan Blomkvist.

Efter tips från allmänheten kunde 120 meter med nät beslagtas när Länsstyrelsen i Norrbotten gjorde en fisketillsyn under förra veckan.

Nätet bedöms ha legat ute under lång tid och innehöll stora mängder fisk främst av arterna abborre och sik men även en öring.

Näten var märkta med telefonnummer. I kontakt med länsstyrelsens tillsynsman hävdar innehavaren av numret att han redskap blivit stulna. Polisen har tagit över ärendet för vidare utredning.

SPÖKFISKANDE REDSKAP

Spökfiskande fiskredskap, är fiskeredskap som tappats bort eller dumpats i vattnet och som under lång tid fortsätter att fånga fisk, sjöfåglar, sälar och andra djur. Det är ett stort problem för havsmiljön.

Fakta: Länsstyrelsen Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.