Bildinnehållet visar till vänster Lotta Jakobsson, ansvarig för omställningen vid SSAB i Luleå.Till höger en industribyggnad med en stor SSAB-logotyp. Byggnaden har flera utsprång och rör som pekar utåt, omgiven av en del av en fabriksmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lotta Jakobsson, SSAB Luleå, om stålbolagets omställningsarbete. Foto: Kateryna Yemets/SVT

SSAB får 1,45 miljarder till nya stålverket i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

SSAB i Luleå står för landets största koldioxidutsläpp. Nu ska masugnen bytas ut mot ett elektrostålverk och företaget beviljas ett miljardbelopp för omställningen till fossilfri stålproduktion.

Stålindustrin släpper ut mest koldioxid i Sverige i allmänhet – och stålverket i Luleå i synnerhet med sina sju procent.

Nu ska masugnen och koksverket bort och ersättas av ett elektrostålverk.

Fossilfri ståltillverkning

– Att stålindustrin minskar utsläppen med bibehållen konkurrenskraft är avgörande för industrianställda och för svensk ekonomi. Det är viktigt för Norrbotten och för Sverige, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket, i ett pressutskick.

Då ska stålverket nå full kraft

Med EU-medel från ”Fonden för en rättvis omställning” och statlig medfinansiering är det just Tillväxtverket som beviljar 1,45 miljarder kronor för omställningen.

– Stödet bidrar till en fossilfri stålproduktion i linje med EU:s mål om klimatneutralitet senast 2050, säger Elisabeth Backteman.

Ebba Busch: Ska skapa nya jobb

Det nya stålverket väntas vara i bruk mot slutet av 2028 och nå full kapacitet 2029. Stödet är godkänt av EU-kommissionen.

– Omställningen till fossilfritt stål är en viktig del i att skapa nya jobb. Svenska företag leder utvecklingen och här har staten en viktig roll att stötta och undanröja hinder, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet