LKAB bromsar satsningen på Hybrit i Kiruna , berättar vd Jan Moström i Dagens Industri. Foto: Jonas Ekströmer/TT

LKAB pausar satsningen på Hybrit i Kiruna – annan prioritering

Uppdaterad
Publicerad

LKAB sänker tempot på övergången till fossilfri järnsvamp, enligt ett avslöjande från Dagens industri.

Omställningen i Kiruna, som skulle ha inletts i slutet av 2030-talet, skjuts upp och blir aktuellt först under 2040-talet.

LKAB pausar Hybrit-projektet för fossilfritt stål i Kiruna för att i stället fokusera på gruvproduktionen, säger vd Jan Moström till Dagens Industri.

Jan Moström uppger att under 2030-talet kommer fokus att ligga på att börja bryta Per Geijer-malmen. Det är en stor järnmalmsfyndighet, där det dessutom finns höga halter av fosfor och sällsynta jordartsmetaller.

Industriboomen i norr

Förädling senare

– Vi ser nu att vägen framåt är att göra det först, innan vi kan öka förädlingsvärdet på pelletssidan med järnsvamp, säger Jan Moström, till Dagens Industri.

I november 2020 gick LKAB ut och berättade att de skulle framställa järnsvamp med grön vätgas.

Tidplan för Gällivare

I Gällivare ska hela produktionen ställas om till järnsvamp under slutet av 2020-talet och början av 2030-talet. Den omställningen, en del av det uppmärksammade Hybrit-projektet, fortsätter som planerat, enligt Dagens Industri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet