Det har gått tio månader sedan domen i Högsta domstolen där Girjas sameby vann över staten och fick rätten att förvalta jakten och fisket i samebyn.
Domslutet ansågs kunna vara prejudicerande och tillämpas på fler samebyar. Men i stället för att 51 samebyar ska behöva gå till domstol är tanken att det ska bli en politisk lösning.
Förhoppningen bland samebyarna var att domen ska analyseras och att rennäringslagen ska ändras för att harmonisera med Girjasdomen, det vill säga justera de fyra paragrafer som handlar om upplåtelsen av jakt och fiske.
Kritiska till regeringens upplägg
Men regeringen har valt att se över hela rennäringslagen och och har inlett processen med att låta alla parter lämna synpunkter. Hälften av samebyarna och alla sametingspartier har svarat.
Med det har också kommit in närmare 30 skrivelser från myndigheter, organisationer och föreningar.
Några av dem vill ändra rennäringslagen i motsatt riktning och minska renskötselns ställning och minska samebyarnas inflytande över jakt, fiske och övrig markanvändning.
Från SSR, Svenska samers riksförbund, är man kritisk till uppläget.
– Vi flaggade för att olika aktörer kommer att driva sin agenda oavsett om det har med Girjasdomen att göra eller inte. Det är det vi ser nu, säger ordförande Åsa Larsson Blind.
Anser att det är fel turordning
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har sagt att hon ser det som viktigt att alla intressenter får komma till tals och att vi gör en väl avvägd bedömning om hur utredningsdirektiven ska se ut.
Enligt Åsa Larsson Blind handlar kritiken inte om att alla inte ska få komma till tals, utan om ordningen att inte börja med att utreda de juridiska konsekvenserna av Girjasdomen.
I klippet hör du Åsa Larsson Blind, ordförande Svenska samers riksförbund.