• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Åsa Larsson Blind, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund, tror att det blir svårt att hinna utreda samebyarnas rättigheter på ett år. Foto: SVT/Arkiv/Hans Sternlund

SSR: ”Väldigt kort tid att utreda jakträttigheter för alla samebyar”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog tio år för det juridiska systemet att komma fram till en slutgiltig dom för Girjas sameby när det gäller rätten till jakten och fisket. Svenska Samernas Riksförbund tror att det blir snävt att utreda alla Sveriges samebyars rättigheter på bara ett år.

Girjas samebys stämningsansökan mot staten lämnades in vid Gällivare tingsrätt 2009 och först i fjol kom utslaget i Högsta domstolen.

Det tog mer än tio år att komma fram till att Girjas sameby har en större rätt än markägaren staten till att upplåta jakten och fisket.

Rätten till fjälljakten

Domen förväntas bli vägledande, men för att andra samebyar ska slippa göra samma kostsamma och långdragna juridiska resa ska en bred politiskt sammansatt kommitté se över rennäringslagen.

”Viktigt att det görs rätt”

I ett delbetänkande om ett år ska den ge förslag på vilka områden där samebyar ska kunna få samma rättigheter som Girjas.

På den tiden ska alltså urminnes hävd utredas för ett stort antal samebyar, vilket troligen kommer kräva att man ska syna en omfattande historisk dokumentation på samma sätt som domstolarna har gjort i Girjasmålet.

Åsa Larsson Blind, ordförande för Svenska Samernass Riksförbund, tror att man kommer att få se tidsaspekten som ”lexibel”.

– Det viktigaste är att det görs och att det görs rätt, säger hon.

Ni hör henne i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet