Till vänster står Ann-Christin Jakobsson i en mörk jacka med en randig tröja, i en sporthall  med träväggar. Till höger visas den tomma sporthallen med vatten på golvet. Lokalen har stora fönster och en minimalistisk inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir tårögd” – hör Ann-Christin Jakobsson och andra Laisvallbor om känslorna inför en rivning av den gamla sporthallen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Starka känslor när sporthallen i Laisvall ska rivas: ”Mitt skötebarn under många år”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska sporthallen i Laisvall, 4,5 mil nordväst om Arjeplog, rivas.

– Ett hårt slag för en liten by, säger Ann-Christin Jakobsson, som under 50 år städat både sporthall och gym.

I början av september beslutade kommunstyrelsen i Arjeplog att sporthallen i Laisvall ska rivas eftersom att byggnaden drabbats av två vattenskador. Kommunen har tidigare försökt bli av med problemet genom att rea ut sporthallen.

– Tråkigt att det inte finns pengar till oss bybor, säger Ann-Christin Jakobsson.

Finns ingen annan lokal

Gymutrustningen i sporthallen ägs av Laisvalls sportklubb och nyttjas av bland annat pensionärer och norrmän som har fritidshus i byn. Om sporthallen rivs har klubben ingen lokal att flytta till.

– Jag ser gärna att kommunen upprättar en mindre byggnad så att gymmet inte försvinner, säger Marcus Vestin, ordförande i Laisvalls sportklubb.

Ingen köpare

Turerna runt sporthallen i Laisvall har varit många. Första gången som Arjeplogs kommun försökte sälja fastigheten var 2020 och under förra året förde kommunen dialog med en eventuell köpare som senare ändrade sig.

Till vänster Hasse Larsson, fastighetschef, i en grå tröja, stående inomhus i en miljö med träpaneler. Till höger finns en bild på sporthallen i Laisvall. En stor, böjd byggnad med stora fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Massiv vattenskada i hela byggnaden” – hör fastighetschefen Hasse Larsson om beslutet att riva sporthallen i Laisvall. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.