Porträttbilder på Carlotta Dahlberg, Alf Viklund och Annica Lundgren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya undersökningar vid nedlagda Laisvallgruvan väcker en del funderingar hos de boende. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Aktivitet vid nedlagd gruva oroar i Laisvall: ”Slutat plocka lingon”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår omfattande miljöundersökningar vid nedlagda Laisvallgruvan i Arjeplogs kommun. En av dem som känner oro är Annica Lundgren från Laisvall.

– Jag har slutat plockat lingon där gruvbolaget vistas, säger hon.

Det är gruvbolaget Boliden som står bakom de omfattande miljöundersökningarna i området vid nedlagda Laisvallgruvan, 4 mil nordväst om Arjeplog.

– Jag känner ingen oro efter gruvans nedläggning, men visst är det bra att gruvbolaget är här och gör undersökningar, säger Alf Viklund från Laisvall.

Gruvbrytning i Norrbotten

Höga blyhalter

Efter närmare 60 års underjordsbrytning av framför allt bly och zink stängdes gruvan i Laisvall 2001. Därefter har sångsvanar som vistats i området kring Saivas-tjärnarna dött av blyförgiftning.

– Vid undersökningar av sjöbottnen i Saivas-tjärnarna år 2017 uppmättes blyhalter på nivåer cirka femtio gånger mer än vad som kan anses naturligt för området, säger Johan Lidman, doktor i miljövetenskap, verksam vid Pelagia Nature & Environment.

Tjärnarna undersöks

Även om halterna minskat något sedan dess finns fortfarande en stor risk för att sjöfåglar som letar mat i sjöbottnen drabbas av blyförgiftning.

Förutom att Boliden nu gör omfattande undersökningar kring bland annat Saivas-tjärnarna har även ortsbor deltagit i en omfattande enkätundersökning.

Möte mellan bybor och Boliden

– Under tisdagskvällen besökte representanter för Boliden Laisvall för att redovisa enkätsvaren. Visst finns det en viss oro bland en del ortsbor, säger Alf Viklund.

En sammanställning av enkätundersökningen kommer att presenteras vid årsskiftet och Bolidens undersökningar i området kring Laisvallgruvan kommer att fortgå.

Astrid Lindgren, områdesansvarig för Laisvall i Boliden, samt bild på svanar vid en sjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kraven på gruvbolag har blivit hårdare” – hör Isabell Lundberg och Astrid Lindgren vid Boliden om deras undersökningar vid nedlagda Laisvallgruvan. Foto: Beatrice Karlsson/SVT/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet