En man med keps står och pekar mot vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Gustafsson i Älvsbyn brukar själv bada på platsen där två personer drunknade i söndags. I videon berättar han om de farliga strömmarna. Foto: Kateryna Yemets

Starka underströmmar på badplatsen i Älvsbyn där två drunknade

Uppdaterad
Publicerad

Det bildas starka underströmmar vid högvatten på den badplats i Älvsbyn där ett tolvårigt barn och en vuxen man drunknade på söndagen. Nu vill flera älvsbybor som SVT talat med se tydligare skyltning.

Det är dagen efter dödsolyckan då en 12-årig pojke och en man i 30-årsåldern drunknade vid Selholmens badplats i Älvsbyn. Den annars så populära badplatsen nedanför Selholmens camping ligger idag öde.

– När det är så här fina dagar är oftast hela slänten full med folk som solar och badar, säger älvsbybon Jörgen Gustafsson som är ute och rastar sina hundar vid stranden.

Men Piteälven är förrädisk på den här platsen. Närmast stranden är vattnet stilla men bara en liten bit ut bildas starka underströmmar när det är mycket vatten i älven.

– Du dras ner. Jag skulle inte bada här när det är så här mycket vatten, säger Jörgen Gustafsson.

Tydligare skyltning

I gräset vid sidan av den lilla sandstranden sitter en skylt som varnar för strömmar i vattnet. Men flera personer som SVT talat med på platsen vill se en tydligare skyltning.

– Det borde vara en stor skylt precis vid stranden, inte en bit bort, säger en återkommande campinggäst på campingen intill, som dock vill vara anonym.

– Det är i och för sig inte en kommunal badplats, men jag tycker ändå att kommunen skulle kosta på en ordentlig skyltning, gärna på flera olika språk, säger älvsbybon Jörgen Gustafsson.

Ingen misstanke om brott

Inget brott misstänks i samband med olyckan. Förundersökningsledare Magnus Ingesson på Polisen säger till Piteåtidningen att det finns uppgifter om att olyckan skedde efter att pojken kommit för långt ut i vattnet och att mannen i 30-årsåldern försökte rädda honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.