H2 Green Steel vill ha en stor del av statens stöd på klimatsatsningar. Foto: H2 Green Steel

Staten satsar över en miljard på det nya stålverket i Boden

Publicerad

Stegra, tidigare H2 Green Steel, får 1,2 miljarder i stöd av staten. Företaget bygger just nu ett storskaligt stålverk som ska ge låga koldioxidutsläpp i Boden.

Det är Energimyndigheten som beviljar stödet som också är godkänt av EU-kommissionen.

Anläggningen i Boden väntas kunna tillverka stål med cirka 93 procent lägre koldioxidpåverkan än traditionell malmbaserad masugnstillverkning.

– Svenska industriföretag har potential att bli världsledande och samtidigt bidra till hela samhällets omställning. Satsningarna har stor betydelse för både klimatet och industrins konkurrenskraft, säger Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör Caroline Asserup.

Stålverket i Boden

  • Anläggningen blir världens första helt integrerade stålverk med en elektrolysör på runt 700 MW, stränggjutning och valsningsteknik kombinerat med varmladdning för förbättrad energieffektivitet.
  • Stålverket fungerar också som vätgaslager. Fossilfri vätgas som produceras på plats ersätter behovet av kokskol i produktionsprocessen.
  • Järnframställningen kommer att ske med hjälp av fossilfri vätgas som i sin tur har producerats av vatten och fossilfri el.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet