Två rådgivare kommer att på uppdrag av Skolinspektionen leda arbetet för att avhjälpa bristerna. Skolinspektionen fakturerar Gällivare kommun de kostnader som åtgärderna medför.
Skolinspektionen konstaterar att det finns allvarliga och omfattande brister på skolan.
Skolinspektionens beslut om så kallade statliga åtgärder för rättelse är mycket sällsynt. Det har bara skett en gång tidigare, i Botkyrka söder om Stockholm, 2019.
Elever får inte tillräckligt stöd
Bristerna består i att undervisning periodvis uteblir i olika ämnen och att elever inte får den undervisningstid de har rätt till. Skolan ger inte särskilt stöd till elever som behöver det och brister i arbetet med elever som har omfattande frånvaro. Detta försämrar förutsättningarna för eleverna att klara skolan.
– Vissa brister har man rättat till men vid nästa tillsyn så har bristerna återkommit eller så har det dykt upp nya. Det är ett mönster av återkommande brister, säger enhetschef Eva-Lena Ölund Brändström på Skolinspektionen.
Statliga åtgärder för rättelse innebär att staten på kommunens bekostnad vidtar de åtgärder som behövs. Vilka åtgärder som vidtas kan variera. Åtgärderna kommer att pågå som längst i nio månader, men beslutet kan överklagas.
Kommunen: ”Ser det som en möjlighet”
Gällivare kommun säger att man välkomnar Skolinspektionens beslut och arbetar för att vidta åtgärder.
– Vi ser detta som en möjlighet att förbättra kvalitén på Sjöparksskolan och säkerställa att våra elever får den bästa möjliga utbildningen, säger Riitta Kotavuopio Olsson, tillförordnad förvaltningschef.
Så vill politikerna lösa problemen
I klippet nedan, från december 2024, hör du vad Jenny Johansson Jänkänpää (MP) och andra politiker vill göra åt situationen på problemskolan: