Språkforskaren Adam Horn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar språkforskaren Adam Horn vad stavningsreglerna kan innebära för Överkalixmålet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Stavningsregler ger nytt hopp för säregna Överkalixmålet

Uppdaterad
Publicerad

Det säregna Överkalixmålet betraktas av många som ett eget språk – men allt färre talar det. Nu har en forskare i Uppsala tagit fram stavningsregler, vilket ger hopp för framtiden.

Det är språkforskaren Adam Horn från Uppsala som tagit fram en standardiserad stavning för Överkalixmålet. Enligt honom kommer det här att underlätta för den som vill lära sig språket.

Men det kan även hjälpa till att höja statusen.

– Språk som har standardiserade stavningar tas på mycket större allvar, säger Adam Horn.

Nödvändigt för överlevnaden

Föreningen Bjernna som jobbar för att bevara Överkalixmålet tror att de nya stavningsreglerna är nödvändiga för språkets överlevnad.

– Det kommer att lägga grunden till mycket annat, säger Niklas Nilsson, ordförande i föreningen.

”Samhället har ett ansvar”

Nu hoppas Bjernna kunna ge ut ordböcker och andra läromedel på Överkalixmål – men allt sker på ideell basis.

– Samhällets olika institutioner har över flera generationer uppmanat till att sluta använda språket. När det nu finns ett stort intresse att ta tillbaka sina förfäders och sin hembygds språk tycker jag att samhället har ett ansvar att hjälpa Överkalixborna med det, säger Adam Horn.

I klippet hör du vad stavningsreglerna kan innebära för Överkalixmålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.