Den nya vätgasanläggningen i Gällivare behöver årligen samma elkapacitet som hela Luleälven producerar. Arkivbild på Porsi kraftverk Foto: Vattenfall

Elnät med större kapacitet behövs till Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder el behövs till världens största vätgasanläggning. Och det finns fortfarande inte nät med tillräcklig kapacitet.

– Business as usual kommer inte att räcka, säger Anna Borg, vd på Vattenfall.

Det behövs vätgas för att framställa fossilfri järnsvamp, och anläggningen som ska producera den i Gällivare uppges kvala in som världens största. Men till vätgasproduktionen behövs el.

Det första steget i Hybrits demoanläggning i Gällivare kommer att behöva 4-5 terawattimmar (TWh) el per år. 

Fossilfri ståltillverkning

– Vi behöver processer och sätt att arbeta som är anpassade efter den stora omställning som vi är mitt i, säger Anna Borg.

När hela omställningen till fossilfritt stål är genomförd så kommer framställningen behöva 15 TWh el/år. Det motsvarar elproduktionen i hela Luleälven. I den beräkningen räknas SSAB i Luleå och Oxelösund in.

Kapacitet beställd men tar tid att bygga nät

Hybrit som projekt har ställt en förfrågan till Svenska Kraftnät om ytterligare 600 megawatt. Men frågan är, kommer Svenska Kraftnät hinna bygga ledningar på fem år?

De uppger själva i olika sammanhang att det tar cirka 10-12 år att bygga nät.

Vätgaslagring inte löst

Hur vätgasen som produceras där ska lagras är ännu inte klart enligt Vattenfalls koncerchef och vd Anna Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet