Stora nedskärningar väntar i Region Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten måste spara 10 procent på tre år. Idag tar regionstyrelsen ställning till en strategisk plan fram till 2022.

Under 2020 ska Region Norrbottens ekonomi vara i balans för alla verksamheter och det innebär att över 700 miljoner kronor måste sparas in under de närmaste tre åren. Det handlar om kostnadsminskningar med 359 miljoner kronor under 2020 samt att budgetramarna ska minskas med 344 miljoner kronor de kommande tre åren.

– Vi har en jämförelsevis hög kostnadsnivå som dessutom ökar. Intäkterna ökar däremot inte i samma takt och det betyder att gapet mellan intäkter och kostnader blir allt större, säger regionens ekonomidirektör Tarja Lepola.

All verksamhet ses över

I förslaget till strategisk plan för närmaste tre åren framgår att alla verksamheter kommer att ses över, däribland innehållet på de fem sjukhusen och primärvårdens organisation samt lednings och stabsorganisationen.

Satsar ändå på nya MR-kameror

Däremot står vallöftena fast om att köpa in två MR-kameror till och bemanna upp en organisation kring dessa, lönesatsningar på omkring 50 miljoner kronor och införandet av ortsplacerade sjuksköterskor.

– Vi kommer att behöva göra val där vi både sparar och satsar under de närmaste åren, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJV) i ett pressmeddelande.

”Jämförelsevis höga kostnader”

Att den ekonomiska utvecklingen går åt det här hållet är dock ingen nyhet för regionpolitikerna.

– Den här utvecklingen har vi sett under en längre tid. Vi har jämförelsevis höga kostnader bland annat på grund av den demografiska utvecklingen med allt fler äldre och att vi har ett vidsträckt län med fem sjukhus och många hälsocentraler men vi har också förhållandevis höga kostnader för vården på Sunderby sjukhus. Lönekostnaderna och andra kostnader ökar men skatteintäkterna ökar inte lika mycket och statsbidragen räknas inte upp med inflationen, säger ekonomidirektör Tarja Lepola.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.