En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en industriell anläggning med stora tankar och rörsystem under en färgglad solnedgång. Till höger en person i en kontorsmiljö, klädd i skjorta och kavaj, som deltar i en intervju. Personen heter David Öquist och är vd på företaget Sunpine.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har tagit fram avancerat biobränsle” – hör Sunpines vd, David Öquist, om vad han menar krävs för att lyckas med en grönare industriomställning. Foto: Adam Berlin/SVT

Stora problem för grön omställning – men företaget i Piteå går mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Industriomställningen har ställts på stora prov i ett tidigt skede. I Piteå finns ett företag som har lyckats – men problemen för att nå framgång är många, enligt vd:n David Öquist.

Runt om i Norrbotten och Västerbotten har de stora industriomställningarna stött på stora motgångar i sin linda.

Investeringskostnaderna är enorma och inte minst batteritillverkaren Northvolts problem har väckt frågor kring den så kallade gröna omställningen.

Industriboomen i norr

Rester blir bränsle

Ett företag som däremot redan har lyckats är Sunpine i Piteå. Företaget producerar råtallsdiesel, ett biobränsle tillverkat av restprodukter från pappers- och massaindustrin.

Men de fick också kämpa i början.

– Det svåra är att satsningarna är så stora. Det ska dem vara men man måste identifiera när intäkterna kommer för att överleva, säger vd David Öquist.

Växa hållbart

Ett annat problem som David Öquist ser när han analyserar övriga industrisatsningar är att arbetet med att växa går alldeles för fort.

– Det kommer vara tuffa år i inledningen, det var det för oss också. Men att växa på ett hållbart sätt tror jag är anledningen till att vi lyckats till exempel.

Politiskt motstånd

Ett problem som uppstått för företaget var när reduktionsplikten sänktes från 30 procent till sex procent på dieseln till 2024. En anledning till att fabriken inte kunnat gå på full kraft under året. Men till 2025 har de styrt om verksamheten mer åt utlandet.

– Jag kan bli lite oroad för svensk del framöver för jag tycker det bör finnas en plats även på en svensk marknad, säger Öquist.

Direktören om den gröna omställningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet