”Kända” personer på Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vet först i efterhand om det var en bubbla. Men vi kan konstatera att det liknar när bubblor uppstår”, säger SVT:s Alexander Norén. Foto: SVT, Storyblocks

Håller en grön bubbla på att spricka?

Uppdaterad
Publicerad

Den gröna omställningen har haft stark politisk och ekonomisk uppbackning, men nu möter stora satsningar som Northvolt kritik och ekonomiska utmaningar.

Det väcker frågan: Är allt en bubbla?

– Man överskattar ofta hur snabbt förändringar och skiften ska ske, men underskattar hur omvälvande det sen blir, säger SVT:s Alexander Norén.

Delar av Northvolts fabrik i Skellefteå ska stänga ner. Batteritillverkaren, som tidigare lockat stora investeringar, kämpar nu med ökade kostnader, produktionsproblem och en vikande elbilsmarknad.

– För Northvolt är det ”make it or break it” nu. Om de lyckas få fart på tillverkningen och kan sälja batterier som planerat så kan de locka nytt kapital, klara sig och kanske bli en framgångssaga till slut, säger ekonomikommentator Alexander Norén och fortsätter:

– Om de inte kan visa att de får igång fabriken ordentligt, då hjälper det inte att de skär ned på övrigt. Skellefteå måste funka till att börja med, annars blir det svårt att få ägarna, framför allt Volkswagen, att skjuta till mer pengar. Då kan de hamna i en dödsspiral istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet