Northvolt och räkningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Northvolt har 121 miljoner i obetalda fakturor hos Kronofogden. Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT/SVT

Allt fler av Northvolts räkningar till Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt får allt fler betalningsförelägganden när underleverantörer tar hjälp av Kronofogden för att försöka få betalt av det krisande bolaget. Hittills i år är det fakturor till Northvolt på sammanlagt 121 miljoner kronor som har gått till Kronofogden, visar SVT:s granskning. Det är nästan fem gånger mer än förra året.

De största obetalda fakturorna i SVT:s granskning gäller brandskydd. Ett företag som säljer sprinkler och brandsskyddssystem har skickat två fakturor till Kronofogden: den ena i juli och den andra i september.

Totalt rör det sig om drygt 52 miljoner kronor som brandskyddsföretaget har vänt sig till Kronofogden för att få hjälp med.

Ekonomisk kris för Northvolt

Företagets vd meddelar i sms att ”vi har beslutat internt att inte kommentera vår affärsrelation med Northvolt”.

Ytterligare ett företag inom brandskydd, som säljer utbildningar, har vänt sig till Kronofogden med en faktura på 81 000 kronor.

Svaret från Northvolt: ”Vi önskar inte förseningar”

Northvolt befinner sig i ett akut ekonomiskt läge. Tidigare i veckan meddelade bolaget bland annat att delar av Skellefteåfabriken stängs. Tillverkning och försäljning har inte ökat som planerat, bolaget behöver nytt eget kapital och rapporteras ha stora problem med att få in det från investerare.

Men Northvolt uppger för SVT att bolaget inte har problem med att betala sina räkningar.

På frågorna om hur de 121 miljonerna hamnat hos Kronofogden svarar Northvolt skriftligt:

– Vi önskar givetvis inte förseningar, utan vi arbetar hårt för att granska och se till att alla fakturor är korrekta. I såna här extremt stora projekt är det jätteviktigt att vi har full kontroll på våra fakturor och vi granskar dem hellre en gång för mycket än en gång för lite, vilket tyvärr kan leda till att det då går över tiden, säger kommunikationschefen Matti Kataja.

Ärenden för 60 miljoner fortfarande pågående

Många av ärendena hos Kronofogden har till slut avskrivits. Men 46 ärenden på totalt 60 miljoner, däribland brandskyddsfakturorna, är pågående.

Bland leverantörerna som vänt sig till Kronofogden finns bland annat en lång rad finansbolag, till exempel sådana som sysslar med leasinglösningar för utrustning och bilar, elektronikkomponentleverantörer, el- och telebolag och Skellefteå kommun.

Kommunen uppger att tidigare betalningsförelägganden har handlat om fel i deras egna system. Nu har man ett nytt krav på 1,3 miljoner på Northvolt, men har inte kunnat svara på SVT:s frågor om det ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet