Den nedlagda Blaikengruvan i Västerbotten har haft stora problem med miljöfarligt läckage ut i naturen. Det finns planer på att återställa området men i Blaiken måste än så länge allt vatten från dagbrotten pumpas ut och renas dygnet runt.
Om det inte gjordes skulle vatten med zink och bly rinna ut i naturen, berättar Kenneth Boström som arbetar med vattenreningen.
Smustig sjö
Ytterligare ett exempel på att miljöproblemen finns kvar trots att en gruva lagts ned hittar vi också i Västerbotten, i Hornträsket. Här drev Boliden en liten gruva som lades ner 1991.
Louise Lundström bor nära sjön och en dag när hon och hennes man varit ute och plockat bär gjorde dom en upptäckt.
– De stängde ju gruvan och där gruvan ligger, där brukar vi plocka blåbär, så vi går i land med båten där, och vi såg ju hur det rann vatten från gruvan, smutsigt vatten, ut i sjön. Det var väl inte mer med det. Men sedan började vi se några år senare att det flöt, det var precis som att det var olja. Nej, det var inte bra, säger Louise Lundström.
Sakta men säkert märkte de hur sjön förändrades.
– Man satt där vid köksbordet och såg hur fisken var uppe och vakade och hade man inget att göra på kvällen tog man kastspöet med sig och gick runt ön ett varv eller tog båten och satt där ute på grundet och metade. Nu är ju sjön helt stilla. Det finns inget liv. Det blev mindre fisk, och helt plötsligt var den bara borta.
Höga halter bly
Senare när gruvan lagts ner gjordes mätningar nära Louis och hennes makes blåbärsställe. Där hittades en cocktail av metaller.
I ett dike uppmättes oerhört höga halter av koppar, bly, kadmium och zink. Efter många turer och utredningar tvingades gruvföretaget Boliden åtgärda utsläppen från sin nedlagda gruva och idag är läckaget avsevärt mindre.
Ikväll visar Uppdrag Granskning ”Den svenska gruvboomens baksida” – ett reportage som bland annat berör striden i Kallak utanför Jokkmokk.