Nicke Nordmark och Hasse Johansson. Foto: svt

Läs chatten om reportaget Kampen om gruvan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa. Det är reportrarna, Nicke Nordmark och Hasse Johansson som chattar med tittarna om reportaget Kampen om gruvan.

UG – Moderator: Välkomna till chatten. Vi sätter strax igång så fort Nicke och Hasse är på plats. Fortsätt ställ frågor så besvaras de efter hand.

UG – Moderator: Nu är Nicke och Hasse på plats! Fortsätt skicka era frågor.  Har du tips så skicka det till granskning@svt.se

UG – Kampen om gruvan

Jenni: Hej och tack för ett ok program. Ni glömde dock den jättelika manifestationen Gállok (Kallak) som ägde rum nån vecka innan Sametinget kom dit, som försökte uppmärksamma de mänskliga rättigheter och urfolksrättigheter som Svenska staten bryter mot i och med att tillåta liknande gruvverksamhet över hela svenska sidan av Sápmi. Och som nu kritiseras och utreds av t.ex. FN. Vad har ni att tillägga om det?

UG – Hasse: Tack. Vi kände till manifestationen men valde att föra fram samernas åsikter på annat sätt. Intressant med utredning av FN

Jörgen: Var är alla som vill ha gruver ser bara ett fåtal som inte vill

UG – Hasse: Vet inte om jag förstår din fråga rätt. men vi hade med både gruvförespråkare och motståndare

pm: Bra repotage. Här i Bergslagen/södra Dalarna prospekteras nya gruvor fastän de inte städats efter förra gruvboomen. Stora föroreningar ligger kvar i terrängen. Ingen tar ansvar för sanering, om det ens går att genomföra.

UG – Nicke: Jo, det finns massor med gamla gruvor som behöver efterbearbetas.

Trött....: Varför tas det bara upp om de samer som är med och protesterar mot gruvor? Dom flesta är för gruvor, var finns dom i erat reportage? Och det är väl inte bara gruvor som är ett hot mot rennäringen. Allt man gör i naturen, oavsett om det är turism, vägar järnvägar verkar vara ett hot mot samernas existens. Rennäringen har inte minskat trots detta, ta fram statistik. Och det finns numer lagar på att gruvor ska återställa naturen efter brytningen.

UG – Hasse: Vi hade med gruvföresprå¨kare i reportaget,

Zb74: Tar man hänsyn till grundvatten samt sjö när man projekterar gruvplats.

UG – Nicke: Kan tyvärr inte detaljerna. Men det krävs omfattande miljö- och konsekvensbeskrivnngar innan man kan få ett tillstånd.

Christoffer.j: Hur kan politikerna blunda för alla bevis som finns? Har själv jobbat i den branschen och vet hur det går till. Visst Cheferna säger en sak men vill ändå ha resultat och det får de cheferna fixa som är på plats och då bryta regler. Jag säger att turismen är framtiden och då förstör man inte naturen om man sköter det rätt.

UG – Nicke: Tack för dina synpunkter.

Eva F: Varför har ni inte kollat upp hur mycket utländsk personal som jobbar i de svenska gruvorna?

UG – Hasse: Vi valde att fokusera mest på den planerade gruvan i kallak denna gång å där har ju verksamheten inte kommit igång. Men absolut, intressant fråga.

Corina: Varför började ungdomarna klättra i träd

UG – Hasse: Dom försökte stoppa gruvföretagets sprängningar

Vivianne Crothers: Hej, tänker ni följa upp er granskning? Det finns hur mycket som helst att vidareundersöka som tex de skador gruvföretag åsamkat samhällen i andra länder som Latinamerika ? Där finns fakta...kan ni göra jämförelser för att få människor att förstå vilken skada en gruva gör för inte bara samerna utan även för miljön, djuren och människorna. Varför envisas man med att förstöra , lär man sig inte av historien och andra länders misstag. Allt går inte att mätas i pengar!

UG – Nicke: Vet ej om och isf hur vi kommer följa upp. Vi får utvärdera och se. Men tack för förslagen.

Lennart: Det måste finnas positiva alternativ till gruvbrytning vilka måste lyftas fram och som gör det lättare att avstyra gruvbrytningen.

UG – Hasse: En del nämner turism men det är klart att det är svårt att hitta näringar där det finns förhoppningar om så många jobb.

Pontus: Hej! Hittade ni inga mindre gruvor/bolag som lyckats med sin gruvdrift?

UG – Nicke: Vi har inte gått igenom vilka bolag som just nu bedriver gruvdrift.

Lovisa: Vem var det som sa ”gruvnäringen ger RIKTIGA jobb” ??

UG – Nicke: Fred Boman, VD för Jokkmokk Iron Mines, som just nu provbryter i Jokkmokk.

Kjell J: Mycket bra reportage! Trots att jag bor i Norrbotten, och är lite intresserad av frågan, kände jag inte till problemen med de nerlagda gruvorna i Västerbotten. Är det jag som är ouppmärksam eller riksmedia som valt bort opassande historier?

UG – Hasse: Det har varit en del artiklar o reportage om problem med nedlagda gruvor genom åren. Men jag vill ju inte påstå att det fått något större utrymme i samhällsdebatten

Jutta: Men när det gäller rennäringen... Hur kommer det sig att i södra Sverige måste man äga de arealer man har djur på medan man har någon annan lösning i Norrland. Om korna här nere i Skåne hade fått vara överallt hade jag nog reagerat? Hur ser det ut med regler för rennäringen?

UG – Nicke: Det där är en komplex fråga. Samerna har såvitt jag förstår en grundlagsskyddad rättighet att bedriva näringen på ett traditionellt sätt. Du kan hursomhelst aldrig jämföra kor och renar.

einar: Kan ni redovisa vilket stöd i form av olika bidrag som de renskötande samerna erhåller??

UG – Hasse: Nej, kan inte redovisa detta detaljerat. Tänker du på nån specifik sameby eller rennäringen i stort?

Corina: När kommer gruvarbetet starta

UG – Hasse:  Företaget JIMAB har inte fått tillstånd att öppna en gruva i Jokkmokk. Så en eventuell start ligger många år bort

Ingvar: Varför ställer ni inte fler undersökande frågor till Eskil Erlandsson? Tex varför är skatten så löjligt låg för utländska gruv exploatörer....hur mycket personlig bonus får. Eskil och andra politiker för att gå företagens väg? Vad gjorde kungen för nytta på sametinget? Vad säger miljöministern, hur rimmar alla dessa gruvor med målet om ett hållbart samhälle...mm

UG – Nicke: När det gäller Erlandsson så fick vi som du kanske hörde i reportaget TVÅ minuters intervjutid. Det går inte att ställa vettiga frågor på den tiden. När det gäller allt det andra så är det frågor vi kanske får lov att återvända till.

Jörgen: Ska samer värkligen få bestämma över 1/4 av riket vi är dock en demokrati eller

UG – Hasse:  Ingen kan ju påstå att dom får bestämma över 1/4 av landet. Framförallt inte om vi tittar bakåt i historuien

Anita H: Jag blir så upprörd av reportaget! Staten måste ta ansvar för miljöförstöringen genom att beskatta gruvbolagen hårdare. De ska betala för att rena vattendragen och omgivande miljö. Jag är själv uppvuxen i Boliden, utflyttad sen många år, och blev chockad 2008 över att se vad som hänt med min badsjö Bjurlidensjön. Utanför orten Bjurvattnet finns en artificiell damm som antagligen förvarar förgiftat vatten (jag är inte insatt i detaljerna). Se till att gruvbolagen betalar för miljökonsekvenserna!

UG – Nicke: Bolagen SKA betala. Det ingår i deras ansvar och är en del av tillståndsprövningen. Tyvärr blir det ibland svårt om de går i konkurs. Och när det gäller ganla gruvor, så såg reglerna annorlunda ut förr. Det är ett komplext problem.

Birgitta: Det riktigt stora problemet är varför vi i Sverige ska skänka bort våra gruvvinster till utländska prospektörer? Självklart ska pengarna från gemensamma naturresurser stanna i Sverige och användas till bl à vård, skola och omsorg. Upprörande!

UG – Nicke: Det är många som håller med dig. Vi ville intervjua Annie Lööf, ansvarig minister på Näringsdepartementet. Men hon hade inte tid på HELA september.

Johan: Vad tjänar Sverige på när utländska företag etablerar sig?

UG – Hasse: Om man tar Jokkmokk som exempel så hoppas kommunen på kringeffekter iform av andra företag som kan få ett uppsving, dom hoppas på bromsad utdflyttning å kanske även inflyttning o ökade skatteintäkter. Man kan säga att JOBB är huvudargumentet för gruvförespråkarna

Christer: Det var missledande att visa missar i Västerbottens sulfidmalmsstråk när det egentligen handlade om en magnetit. Processerna vid gruvan och mineraltyperna skilljer sig fundamentalt åt. Programmet blir lite 'äpplen och päron'

UG – Hasse: Ja, vi sa att olika gruvor skiljer sig åt. men alla påverkar miljön.,

Elisabeth: Snälla Hasse eller Nicke säg att samerna ägde marken förr, folk vet ju INGET om samer...

UG – Nicke: Vi borde kanske förklarat mer om den problematiken. Vi tar till oss av den kritiken.

raymond johansson: kolla gärna beslutsfattares aktieinnehav i gruvbolagen och partitillhörigheten i Bergstaten

UG – Nicke: Tack för tipset.

Förskolläraren: Jag skulle önska att ert reportage även tog upp hur de olika partierna vill hantera konflikten mellan dessa olika näringar Det hade varit mycket intressant! Det är förvånande och chockernde att Sverige ”säljer” ut sitt eger folk läs samerna och att dom skänker bort sina naturtillgångar så lättvindigt mot några 100 tal arbetstillfällen. Jag känner för att själv klättra upp i ett träd fast jag är höjdrädd. Sverige vill ju alltid annars vara duktig och värna allas lika värde

UG – Hasse:  Ok. Denna gång koncentrerade vi oss på vad Jokkmokks styrande politiker tycvker i frågan.

bibban: Vill bara tacka för ett bra program! Mycket bra att vi får se hur det ser ut med misslyckade gruvbrytningar, vilka ärr det ger i naturen och alla gifter som det drar med sig. Vem är det som tillåter detta?

UG – Hasse: Det är en lång process att starta en gruva med instanser som ska säga ja eller nej under vägens gång.

LuleÄlv: Tack för bra reportage – utfört på kort tid. MEN ett stort MEN här är att fokus blir på ”utveckling” vs rennäringen. Det är MÅNGA MÅNGA fler som ifrågasätter. Som turistentreprenörer, andra boende i området – samt människor nedströms som känner till de allvarliga konsekvenserna med utsläpp i LuleÄlv, plus allvarliga risker för dammhaveri i närliggande vattenkraftdamm Parki. Sprängningar i anslutning till Parki damm kan på sikt medföra att dammen brister – och då går alla nedströms dammar – 7 stycken – i Lule älv. Total katastrof för Vuollerim, Boden och Luleå. Döda människor, möjligen i tusental, förstörda dricksvattentäkter för lång tid framåt. Vattenfall som är dammägare har inte ens konsulterats ännu. Detta kommer först i ansökan om miljötillstånd, planerat till 2016. Men – problemet är att beslutsfattande myndigheter – inte har kunskap om dammsäkerhetsfrågor. Bergsstaten har ingen kompetens på området. Länsstyrelsen saknar kompetens på området. Likaså Naturvårdsverket (som förhoppningsvis kommer att ifrågasätta dock). Dammhaverier i gruvdamm är lika allvarligt – vi har flera nyliga exempel på detta – Talvivaara i Finland i år, Ungen 2010, Aitik, Gällivare – 2000. Bolidens gruvdamm i Sevilla, Spanien 1998. Mfl mfl. Jag undrar om ni kommer att följa upp detta på något sätt eller är ert arbete avslutat med detta? Mvh

UG – Nicke: Tack för synpunkterna. Den frågan är svår. Jag har läst en konsultrapport som kommer fram till att det inte finns risk för att sprängningarna på sikt riskerar att förstöra dammen. Men jag vet att andra har avvikande åsikt. Vi kanske får anlending att följa upp med mer granskning av dammsäkerheten.

Sören: varför krävs inga avsatta pengar fgör ev konkuser eller andra dtopp av gruvverkdamheten

UG – Nicke: Det jag vet är att det krävs att bolagen sätter undan pengar för efterbearbetning. Hur regelverket ser ut vid konkurs kan jag tyvärr inte svara på.

Naturmupp: Jag kan svara på juttas fråga om rennäringen och dess markanspråk. Kortfattat Svenska staten beslagtog de sk lappskatteland samerna innehade. Marker som samerna innehaft sen urminnes tid. Motiveringen från staten var rasbiologisk ”att samerna pga av sin etnicitet” inte kunde äga mark. I stället gavs de en sk bruksrätt till marken de tidigare innehaft. dvs renskötselrätten. Som vi u ser inte verkar vara värd mycket då enorma intrång av gruvor och skogsnäring tillåts.

UG – Nicke: Tack för svar.

Frågande: Hur kan ni sända ett program på en timme utan att förklara mer ingående hur renskötseln i området skulle drabbas i frågan. Varför har ni inte gjort någon fördjupning? samerna är inte bara en näring, en ursprungsbefolkning! Varför tas det inte upp om FN:s kritik mot Sverige om hur man behandlar samerna?

UG – Hasse: Gruvnäringen är en komplex fråga där förhoppningar om arbetstillfällen möter risker för miljön och rennäringen. Vi försökte ge en balanserade bild och jag tror nog dom flesta som tittade inser att det påverkar rennäringen även om vi inte gick öännu djupare i frågan.

Kim: Riktiga jobb är fan det dummaste jag hört! Är inte renskötsel eller valet nu heter ett yrke?

UG – Hasse: Klart det är om du frågar mig.

Eva Kristina: Tack för ett mycket intressant program! Har sett någonstans siffror på hur mycket mer pengar turistbranschen drar in i skatteintäkter och i sysselsättning jämfört med gruvnäringen. Varför tog ni inte upp den jämförelsen?

UG – Nicke: För att vi inte visste om att det fanns en sådan uträkning.

Torbjörn Stenmark:  Finns liknande lag om återställnings-fonderingar för gruvor ,såsom för grustäkter? Om inte ,hur kan det saknas? Speciellt med tanke på den utländska inblandningen.

UG – Nicke: Det där kan jag faktiskt inte. Sorry.

Fredrik: Hej! Tyckte det saknades info för att göra reportaget begripligt. Till exempel – Hur stor yta har samerna för sin rennäring? – Hur stor yta kommer gruvbolaget att använda? Snabb titt i Wikipedia urbreder sig rennäringen på ungefär en fjärdedel af Sveriges yta. Där sköter Samerna, ca 20000 personer, sin rennäring som består av ca 200 000 djur. Känns inte trångt direkt. Men som sagt djupare analys hade vari behövlig.

UG – Hasse: Ytan som gruvan ev tar i anspråk är inte så stor om man tänker på det stora hela. Men den skulle ligga precis i en passage där TRE samebyar skulle påverkas. Sedan måste man också tänka på eventuell infrastruktur. Dessutom går det inte bara att tänka på gruvan i kallak allena utan andra projekt, vattenkraft, vindkraft, gruvnäring som faktiskt påverkat och påverkar renskötseln,

JEB: Ni tassar alltid runt vem som är ansvarig i era program. Utred gärna vad svenskt politiskt ansvar är??? Vem är ansvarig om utsläppen blir kvar till nästa istid och förstör vatten för hundratals generationer. Atomerna av tungmetaller har ingen halveringstid utan blir kvar där till någon flyttar på de... Vem har ANSVARET för det???

UG – Nicke: Jag tycker nog vi normalt sett verkligen brukar utreda ansvaret. Det här reportaget blev mer av skildring av en politkskt infekterad fråga. Vi försökte balanserat ge en bild.

Margot: Har dessa miljöaktivister som kan sitta i skogen flera dagar inget arbete?

UG – Nicke: Är det viktigt att veta?

Berndt Lundqvist: Turistnäringen är Sveriges största näring!! Att den inte berördes i programmet är beklagligt!

UG – Hasse: Mycket som inte kom med. tar med ditt inlägg som en påminnelse för att turistnäringen såklart kan påverkas när miljön gör det.

Corina: Nicke och Hasse kommer dom fortsätta att demonstrera om gruvan

UG – Hasse: Dom har för tillfället lämnat Kallak enligt dom rapporter vi fått. Hur det blir framöver vet jag inte.

Dr: Hur kan psykvården missa att fånga upp dessa uppenbarligen störda människor?

UG – Hasse: Vilka tänker du på?

Burträskarn: Ett bra reportage som till stor del speglar Sveriges nuvarande regerings syn på Lappland, som en Naturresurskoloni där man kan skörda naturtillgångar utan att ge tillbaka. Med andra ord ett hänsynslöst uttagande av alla naturresurser utan hänsyn till alla människor som bor där, ursprungsbefolkningen och andra. Först tog man skogen, sedan malmen och nu malmen igen sedan nu också landskapet, varför bygga alla vindkraftverk i Norrland? Vi producerar redan mycket mer energi än vi förbrukar här uppe och ledningar är inte byggda för att transportera all el vi producerar söderut så varför? Jo vi är inte så många som kan protestera och våra röster skiter regeringspartierna i, Jag kan tycka att Jokkmokksbornas upprymdhet som kan liknas med en abborre som nappar på en fet daggmask speglades som om det vore norrlänningarnas syn på gruvetableringar och vindkraftverk, men så är icke fallet. Burträskarn

UG – Hasse:  Ok, tack fär att du tittade.

Peter: Bra fråga Margot!

Christer: Man bör påpeka dels att JIMAB är ett svenska företag ( men med utländska ägare) och att det är och har varit fritt för svenska såväl som utländska företag att lägga pengar på detaljprospektring i skuggan av det jobb som SGU utfört. .

UG – Nicke: Visst, så är det. JIMAB är ett helägt dotterbolag till brittiska Beowulf Mining.

Margots man: Hörde i helgen på ett gruvseminarium att Beowulf och JIMAB har ett PR-företag i styrelsen som arbetar på insidan hos regeringarna och justerar lagarna så de passar gruvbolaget och aktieägarna. Kommer ni att granska det?

UG – Hasse: Kan inte utlova ett till program. Men vi följer alltid frågor som vi jobbat med, så man vet aldrig.

Kavat: ”Vi är inte rädda för framtiden” vi är rädda om framtiden. Bäst ikväll!

UG – Hasse: Ok, tack för att du tittade

Erik: Var polisens agerande korrekt i samband med demonstrationerna?

UG – Nicke: På vilket sätt korrekt, menar du? Läs min metodbeskrivning på vår hemsida: svt.se/ug. Hoppas den ligger uppe.

bibban: Går det inte att ha någon typ av upprop för att hejda att den sista vildmarken i Europa skövlas? De andra gruvbrytningarna har ju inte lett till någonting mer än stora hål och elände?

UG – Hasse: Vet inte hur det är med upprop. Sedan finns det såklart gruvor som skapar mycket iform av arbetstillfällen, framtidstro mm. Men gruvor påverkar miljön, så är det.

UG – Moderator: För er som har frågor om hur Nicke och Hasse gjorde reportaget så kan ni läsa om det här: http://www.svt.se/ug/sa-gjorde-vi-reportaget-kampen-om-gruvan

Mike: Skillnaden är Enormt stor mellan brytning av sulfidmalm och magnetit (Kallak) när det kommer till utsläpp och övrig naturpåverkan. Lite väl enkelt att svara ”ja men bägge påverkar naturen”.

UG – Nicke: Du har helt rätt.Visst är det skillnad. Vi valde att inte i detalj gå in på hur olika gruvor påverkar naturen.

Elisabeth: Tack för att ni gjorde detta program – det har varit märkligt tyst i media vad gäller gruvor. Nu kanske svenska folket vaknar och vill bevara sitt unika land även till barn och barnbarn. Har ni någon åsikt om varför miljökatastrofer som den i Talvivaara där radioaktiva ämnen läckte ut bara nämns i förbigående? Frågar man nästan vem som helst så har de aldrig hört talas om det.

UG – Hasse: tack själv. Vet inte varför det inte är så mycket om gruvor i media. Det är ett komplicerat ämne med många olika infallsvinklar, det kanske spelar in?

Corina:  Men jag kollade på programmet och tyckte att det som polisen gjorde var bra

UG – Hasse: Ok!

thomas !: sluta dallta med samerna !!!

UG – Hasse: Hur tänker du nu? På vilket sätt daltas det?

Peter: Jag ärhelt säker på att JIMABs VD har när han säger att det finns gott om plats, eller var har ni för uppfattning.....otroligt många hektar

UG – Hasse: Se tidigare svar i liknande fråga.

Gunnar Svensson: Glömde att säga: ett mkt bra program. Denne som kallar sig same-minister Erlandsson talar om för er reportrar att ni får två minuter. Helknäppt. Hälsn Gunnar S

UG – Hasse: Vi är inte heller förtjusta i bara två minuters intervju i en så komplex fråga. gagnar ingen.,

Kenneth pladsbjerg: Corina dom gjorde rätt enligt deras jobb men att såga av en säkerhetslina är fel..

Frågande2: Hur många kvadratkilometer tar gruvnäringen i anspråk i Norrbotten och hur stort i kvadatkillometer är samernas betesområden/vandringsleder i Norrbotten

UG – Nicke: Vet ej, men det är inte så enkelt att man bara kan räkna på totala arealer. Det tror jag du vet oxå. Det handlar om betesmark, passager och allt möjligt. Jag är övertygad om att samerna själva bäst vet hur gruvdrift påverkar deras möjligheter  att bedriva rennäring.

Corina: Tack för ni gjorde detta program intressant var det för jag vill bli polis

UG – Hasse: Ok, lycka till!

Adam: Det gäller inte bara samerna, det gäller lika mycket markägare och de som bor i berörda områden

UG – Hasse: Absolut

Svenska pengar: Det pratas alltid om dessa utländska pengar. Men det finns tyvärr inga pengar och investerare i Sverige. Se vad som hände med alla våra nationalklenoder. Volvo, Saab, SAS, Elektolux m.m. Allt detta är numera utländska pengar. Utan utländska pengar stannar Sverige!!!! Det är en så världen fungerar idag.

UG – Nicke: OK.

Agneta: Hej! Jag vill bara säga varmt tack för att ni tar upp denna enormt viktiga fråga. Det gör mig ont hur våra samer blir överkörda i så många sammanhang. Vilket politiskt part försvarar dem och våra unika naturvärden. Jag litar inte ett dugg på Eskil Erlandsson. Vi borde satsa mer på rennäringen. Läste tidigare att renköttet inte räcker till, det är mycket efterfrågat och en stor del går på export. Nej strama upp reglerna kring gruvdriften. Det får inte bli rovdrift. Fortsätt ert goda arbete rörande information om den aggressiva prospekteringen. Tack!

UG – Hasse: Ok, tack för att du tittade.

Matts Tikka: Ni glömde prata med Kjell Ek och några andra som blev mordhotade av nån av gruvmotståndarna fy vad tråkigt sånt är det borde ha tagits upp i reportaget folk törs snart inte säga vad dom tycker!!!!

UG – Nicke: Vi tog inte heller upp de hot som gruvmotståndare fått. Vi valde helt enkelt att låta det va en fråga för polisen.

Adam: Varför kommer ja aldrig fram ?

UG – Moderator: Hej Kalle, det är många som skriver till Nicke och Hasse. Om du har väntat länge på ett svar så kan du försöka att ställa frågan igen.

johny: varför inte belysa hur oerhört dyrt det är att starta en gruva samt att de som vill starta gruvor är svindåliga på att räkna ta både erat exempel med scan(dal) mining samt northland Resources ;enligt mitt sätt och se det så är det bara bluff, det är billigt att prospektera i Sverige sen när det är dags att söka kapital så är det många som tror på de storvulna planerna som läggs fram men ingen visar på korrekta investeringskostnader alla de senaste gruvetableringarna världen över har blivit minst 100%dyrare än kalkylerat

UG – Nicke: Jag medger att jag är för lite insatt i de ekonomiska bitarna av gruvdrift. Tack för infon.

UG – Moderator: Menade Adam, ursäkta missen.

Lovva Andersson: Det finns många exempel på lyckade gruvprojekt i Sverige, varför rapporterade ni bara om misslyckade gruvprojekt? (Det är inte svårt att förstå vilken sida ni står på. Jag har postat flera frågor om detta men ni censurerar)

UG – Hasse: Nej, vi censurar såklart inte. Gruvförespråkarna fick framföra sina starkaste argument som framförallt, handlar om arbetstillfällen och ev kringeffekter. Vi nämnde Pajalagruvan som gett den kommunen mer framtidstrpo.

Lars Nilsson: För lite fakta i ert program. Flyttningsleder ligger inte inom området. Ligger inom EN sameby.

UG – Nicke: ...vilket får konsekvenser för de två intilliggande samebyarna.

Johansson: Ingen av oss, varken samer eller ni på svt eller några andra klarar en enda dag utan metall och mineral. Tänk på det ni !

UG – Hasse: Ok. Tänker på detta. tack för inlägg!

BLIW: Svar till Adam När man ställer obkväma frågor får man inget svar

UG – Moderator: Hej BLIW, det har kommit runt 400 frågor nu. Nicke och Hasse gör sitt bästa för att svara så många som möjligt. Ställ gärna din fråga en gång till om du inte får svar.

Corina: En fråga vilken stad jobbar ni i

UG – Hasse:  Vi jobbar i Luleå.

Aina: Nu såg vi bara delar av polisens agerande. Vi såg inte hur de släpade människor i den steniga terrängen eller knuffade en kvinna bakåt i ett djupt dike. Även om de aktivisterna gjorde är olagligt så användes mycket övervåld från poliserna. Så att polisen uppförde sig väl kan jag inte hålla med om. Men det är inte den stora och viktiga frågan utan vill vi använda övervåld mot vår natur och bara skita i våra samer som levet där mycket länge!!!??? NEJ!

UG – Nicke: Det är väldigt svårt att återge allt som hände på plats. Det finns oxå bilder på poliser som visar genuin omtanke. Vi gjorde så gott vi kunde för att visa en balanserad och korrekt bild.

Frida Fälth: Intressant att se hur det hade varit om gruvfyndigheterna hade varit nere i söder där mycket fler människor bor. Då hade nog inte många av kommentarerna här handlat om samernas ”särintresse”. Det är fel att låta Sverige blöda och vi låter gruvorna skapa nya sår utan att politikerna ställer krav. Det är vi som får betala för detta!

UG – Hasse: Jag tycker också det hade varit intressant om naturtillgångarna hade varit utplacerade annorlunda på Sverigekartan.

Corina: Vilken stad sitter ni i

UG – Hasse: Luleå

Gruvis från Kiruna: Det finns många exempel på lyckade gruvprojekt i Sverige, varför rapporterade ni bara om misslyckade gruvprojekt?

UG – Nicke: För att det rapporterats om det tusen gånger redan. I andra medier.

Ragnar: Kul att upptäcka att ni censurerar inlägg som inte är positiva till ert program. ”media – den tredje statsmakten” Pinsamt! /Ragnar

UG – Moderator: Hej Ragnar, om du har väntat länge på att få svar så kan du testa att ställa om din fråga igen. Var gärna kortfattad.

Fredrik: Nicke! Ditt svar om att Samerna vet hur mycket mark de behöver. De är part i målet och deras uppgifter bör väl tas med samma skepsis som gruvnäringens??

UG – Nicke: Jag tycker de är en tung remissinstans.

Tjena: Vet ni om det finns några nedlagda gruvor i sverige som efterbehandlas på bra sätt?

UG – Hasse: Om man tar Blaiken som vi hade upp i reportaget så genomförs ju en dyr efterbearbetning där nu. Osäkerhet finns dock vem/vilka som ska betala notan för att permanent städa upp.

Henrik: Omställningen av elförsörjningen till sol- och vindkraft kräver oerhört mycket mer metaller av olika slag än vad traditionell baskraft gör (kärnkraft, gas, kol, biobränslen etc) sett till metallbehov per producerad energimängd i ett livscykelperspektiv. Hur ser ni på detta? Det är inte logiskt att samtidigt vara gruvmotståndare och förespråkare för sol- och vindkraft. Ska vi ta metallerna från andra länder istället? Är det bättre än att ansvarsfullt bedriva gruvdrift på hemmaplan?

UG – Nicke: Bra fråga. Hur löser vi det?

lars: svara på min fråga

UG – Moderator: Hej Lars, om du har väntat länge på att få svar så kan du försöka att ställa frågan igen. Skriv gärna kortfattat.

Fredrik: Hur kan man få pengarna som blir av en gruva att stanna i Jokkmokks kommun?

UG – Nicke: Vet inte. Inkomstskatt för de som jobbar igruvan och är bosatta där. Sen är det väl upp till politker att besluta om det ska lämnas mer pengar på den ort gruvan finns på.

FolkeS: Kraftverksutbyggnaderna i Jokkmokk tog ett tiotal år. Stort uppsving i kommunen. I dag leverarar kraftverken som finns inom Jokkmokks kommun stora mängder el. Samtidigt som Jokkmokk är en av Sveriges fattigaste kommuner. Lär man sig då ingen ting eller...?

UG – Nicke: Vet att Vattenfall årligen betalar ett antal miljoner till Jokkmokks kommun, men är inte insatt i detaljerna.

Jonas: Hej! Programmet var bra men jag hade gärna sett att ni faktiskt hade kontaktat de berörda samebyarna! Dels för att få en mera heltäckande bild över hur den här och liknande etableringar påverkar renskötseln och den samiska kulturen men även för att få lite mera information kring hur det här bolaget betett sig genom processen. Att de flera gånger faktiskt brutit mot de lagar som reglerar prospekteringsarbete och deras attityd gentemot både den samiska och de icke samiska lokalbefolkningen!

UG – Hasse: Vi har fått fler frågor om varför vi inte gick in mer i detalj på hur samebyarna påverkas. Vi gjorde bedömningen att det var viktigast att få fram att renskötseln faktiskt påverkas. Rätt eller fel att inte gå in i detalj? jag vet inte men jag tror ändå inte det undgick någon att renskötseln påverkas negativt. Tack för ditt inlägg!

Manne: Svar till Frida- det finns många gruvprojekt i södra Sverige som vi hoppas inte kommer igång, t.ex i Gränna. Och vi är lika upprörda som ni att det sker gruvbrytningar i norra Sverige

UG – Hasse: lägger ut ditt svar

Corina: Det var inte med meningen att ställa samma fråga

UG – Moderator: Ingen fara. Tack för att du deltar i chatten.

Erik: Finns det perspektiv i programmet som ni inte fick med, tycker ni?

UG – Nicke: Oh ja! Tex varför Sverige har en så otroligt låg mineralavgift. Varför Regeringen valde att godkänna gruvan i Tärnaby/Rönnbäcken, där två riksintressen tydligt står mot varandra, borde oxå fått mer utrymme. Vi hade kunnat i detalj titta på hur Pajala påverkats, hur mycket nya jobb som skapas där, vilka skatteintäkter som stannar där. Vi hade kunnat berätta om fler miljöprblem. Listan är lång, då ämnet är så stort.

Risto: Fanns någon i träd nära sprängningen då så skedde?

UG – Hasse: Om det fanns träd nära sprängdiken? Ja, absolut.

Gruvförespråkare: Jokkmokks kommun är 19000km2, gruvan upptar 2-4km2. Miljöeffekter av en järnmalmsgruva kontra zinkgruva?

UG – Nicke: Såvitt jag känner till är det större omedelbara problem med en Zinkgruva. Men rester av sprängämnen kommer drabba miljön runt stt så stort dagbrott som planeras i Kallak. Om jag förstått saken rätt.

FolkeS: Kraftverksutbyggnaderna i Jokkmokk tog ett tiotal år. Stort uppsving i kommunen. I dag leverarar kraftverken som finns inom Jokkmokks kommun stora mängder el. Samtidigt som Jokkmokk är en av Sveriges fattigaste kommuner. Lär man sig då ingen ting eller...?

UG – Hasse: Kraftverkseran är något som diskuteras flitigt även i Jokkmokk förstås.

Fred: Varför kommer inte mina inlägg med.

UG – Moderator: Förmodligen beror det på att de inte har hunnits med än. Nicke och Hasse svarar så snabbt de kan. Om du har väntat länge så kan du försöka att fråga en gång till.

Kattis: Det är en stor fråga och svårt att få med alla infallsvinklar i ett enda program, känner ni själva att ni vill göra en uppföljning?

UG – Hasse: Som sagt vi fäljer såklart frågan. Har du specifika tips får du gärna kontakta redaktionen.

Jocke: Dom flesta samer har andra jobb ren näringen är en bisyssla ? varför granskas inte näringen ?

UG – Nicke: För att vi den här gången tittade på gruvnäringen. Kanske finns gruvjobbare som har extraknäck oxå, är det fel isf?

Gunilla: Bra att problemen togs upp men dammsäkerhetsaspekterna behöver belysas mer. Brister Parkidammen pga sprängningar i gruvan intill, dränks Boden och Luleå. Brister slamdammen, förstörs dricksvattnet för dessa städer

UG – Hasse: Vi är medvetna om de dammproblem som varit. När det gäller Kallak valde vi att inte spekulera i hur stor risk det är, helt enkelt för att iaf vi har väldigt svårt att sia om det. Företaget JIMAB har ju inte fått tillstå¨nd att öppna gruva ännu, all prövningar är inte gjorda.

Torbjörn Stenmark: Hur står sig Sveriges mineralavgift sig i en internationell jämförelse?

UG – Hasse: Vi ligger lågt i en internationell jämförelse

Fredrik Broman: Ghana har 5% i avgift, indien 10%, Sverige tar 0,5 promille!? En klart intressant aspekt. Skulle det vara möjligt att kika mer på hela den frågan i ett globalt perspektiv? Jag får känslan av att många medborgare tror att vi är bäst i klassen, fast vi är sämst ;-).

UG – Nicke: Kan tipsa om Po Tidhomls reportage i Magasinet Filter. Han tittar närmare på det där.

Nicklas Lundmark: Jokkmokks kommun känner hopp för första gången på länge. Många tycker det därför är fel att proffsaktivister kommer och vill stoppa hoppet.

UG – Hasse: Så är det. Å jag hoppas att det framgick i programmet. Däremot finns ju också många Jokkmokkbor, samer inkluderade, som inte delar detta hopp. tvärtom

Hasse: skulle varit intressant att få höra regeringen berätta varför skatten bara är 0.05% i Sverige och så mycket dyrare i andra länder.

UG – Nicke: Tycker vi oxå skulle varit intressant. Men ansvarig minister Annie Lööf hade absolut inte en kvart över för oss på hela september.

BLIW: Skall vara 5 promille i avgift.Häll reda på decimalerna

Jocke: Varför var inga samer med som vill ha en gruva låter som alla samer är i mot ??????

UG – Hasse:  Alla kan inte vara med. Vi hade bara en enda icke-samisk gruvmotståndare som bor i Jokkmokk som var med i reportaget. Dessutom väger Sametingets kritik tungt i sammanhanget. Å

Leva i Jokkmokk: Upplevde ni någon splittring i samhället när ni var på besök? Svårigheten är att samerna säger att de är Sápmi medan Jokkmokkaren också vill rymmas

UG – Nicke: Det är väldigt svårt för mig att säga nåt om. Jo, jag uplever att frågan är het, men splittring kan jag liksom inte bedöma. Jag bor ca 18 mil därifrån.

Fangorn: Kvällens program speglar bara ännu en konsekvens av att samhället sitter fast i ett ekonomiskt system som sätter lönsamhet/pengar framför människor och miljö. Nu visade ni gruvor vs miljö, nästa gång blir det kommunala besparingar vs åldringsvård: varför inte istället visa systemets fula ansikte? Helst i program efter program... Tack för ert otroligt viktiga arbete!!

UG – Hasse: Vi försöker i vart fall granska olika ämnen i program efter prgm. tack för att du tittade.

Markus: Nej, det är 0,5 promille, eller 0,05 % som det står i minerallagen!

585961: Miljöpartiet det odugliga är tyst som vanligt när det gäller något viktigt , eller hur

UG – Hasse: Nej, i Jokkmokk är Miljöpartiet tydligt mot gruvetableringen och engagerade i frågan.

Kenneth pladsbjerg: Regeringen säger väl aldrig vad dom tycker om olika saker.

UG – Nicke: Det gör de visst.

Burträskarn: Hur gick det med protestanterna?

UG – Hasse: Tänker du på aktivisterna? Dom har lämnat området såvitt vi vet, det pågår ingen verksamhet där just nu

Varför?: Hej! Provade att svara på några frågor om samer men jag fick inte komma fram. Einar frågar vilka bidrag renskötarna får. Svaret är slaktstöd liksom bönderna får. En del tror att rovdjursersättningen är ett stöd men det är en ersättning som inte på stort når upp till det verkliga värdet av de dödade renarna. Cirka 70 000 renar dödas årligen men ersätts med under 50%. Resten får vi som privatpersoner stå för. Angående gruvor så är det ytterligare intrång som kommer att vara dödsstöten för vår näring. Angående Kallak påverkar den några familjer som tvingas ge upp sin renskötsel, ett samiskt arv som vi vill ska bestå in i framtiden. Några klagar på renskötseln och den besvärliga ekonomiska situation vi befinner oss i och kallar det bisyssla. Men om enorma värden för oss familjer försvinner p.g.a rovdjuren och all infrastruktur runt oss tvingar oss att använda kostsamma transporter mm är det så konstigt att några även försöker hitta andra tillfälliga jobb under ”lågsäsong”. Alla dessa intrång som alla misslyckade och lyckade gruvor påverkar inte bara miljön utan även oss och våran kultur. Är det inte konstigt att vi vill protestera mot det. Jag undrar kommer den här kommentaren fram eller inte?

lars: vad fega ni är som inte vågar svara på min kritik av er journalistiska metod

UG – Nicke: Tyvärr har jag missat vad din kritik bestod av. Vi har flera hundra frågor att besvara och gör så gott vi kan. Jag tar dem i tur och ordning och duckar inte för en enda fråga.

Thomas:: Några undrar om det är rättvist att jämföra järnmalmsgruva i Kallak med zinkgruvor i Västerbotten. Nej inte när det gäller metallhalten i utsläppen, men definitivt när det gäller ytor som tas i anspråk. Och det drabbar samernas renskötselmöjligheter mer än metaller i vattnen. Även icke-samer drabbas av stora järn- och kopparmalmsgruvor i det långa loppet. Se hur det gick i Kiruna och Malmberget där folk tvingas flytta ifrån gruvan på grund av sjunkhål och jordbävningar. Marken är som en schweizerost idag. Stor rasrisk. Stora delar av befintliga samhällen stängslas in. I Aitik är dagbrottet och anläggningarna enorma till ytan. inte kan bo kvar nu.

Nicklas Lundmark: Denna sommar har några hitresta aktivister splittrat en bygd och sen drar man vidare. Det är det vi många i Jokkmokk reagerar på.

UG – Nicke: Det framkom oxå i reportaget. Men om de rest därifrån så är väl bygden inte splittrad längre?

Lars Nilsson: + en promille till markägaren förutom statens halva. Det finns politiker i riksdagen som vill ändra på detta.

einar: Varför svarar ni inte på mina frågor, vet ni inte svaren?

UG – Hasse: Oj, hinner inte med allt. men du kan säkert komma på flera frågor som jag inte kan svara på. Det här är en bred frpåga där vi inte gått djupt i precis allt.

Fred: Henrik: Vi tar ju nu alla vindkraftsdetaljer av metall från utlandet.

UG – Hasse: Lägger ut ditt svar till henrik

maria: vad ska jag göra när de prospekterar på min mark/Elisabeth

UG – Nicke: Kontakta Tommy Olovsson i Gunnarberg som var med i reportaget. Han har iaf gått igenom det förr.

boyder: Boyder : Varför ställs aldrig dom gamla politikerna till svars för vad dom ställt till med, dom som i programmet var så kaxiga att det skulle gå så bra?

UG – Hasse: Nu är det inte politikerna i kommunen som slutligen bestämmer om det ska bli en gruva eller ej.

lars: ni har lyckats ducka för två från mig med en halvtimmes mellanrum

UG – Moderator: Hej Lars, det har kommit in över 600 frågor hittills. Ledsen om din fråga inte har fått svar. Försök att ställa den en gång till, gärna kortfattat.

Torbjörn Stenmark: Om återställningsnotan hamnar på resp. kommuns budget ,vilken åldringsvård kommer den kommunen ha råd med då?

UG – Nicke: Hela notan tror jag inte kan hamna på kommunen. Om jag är rätt informerad så tas det i första hand från bolaget, sen från Naturvårdsverket, alltså staten, du och jag och alla andra.

Fred: Varför ställde ni inte frågan till kommunalrpdet i Jokkmokks kommun varför man inte såg om sitt hus under Vattenfalls framfart. Man träffade då en uppgörelse som gör kommunen till en av landets fatigaste. Hade de varit den Kanadensiska modellen så hade Jokkmokk varit en av landest rikaste. Skall man göra samma misstag igen med dålit förankrad avtal med gruvbolaget.

UG – Nicke: Bra tanke. Jag ställde den aldrig därför att jag inte tänkte på det då. Vi fokuserade inte på historiken, vilket vi kanske borde gjort i nån mån.

Nicklas Lundmark: Nog är bygden splittrad för lång tid framåt.

UG – Hasse: Vi upplevde också många hård ord mellan lägren under inspelningen. Hoppas såklart att det ska gå bra att tycka olika,

Uffe: Om folk slutade klaga över att deras frågor inte kommer med, så hade reportrarna haft mer tid att svara på de viktiga frågorna.

Lars Nilsson: Utan gruvorna fanns vare sig Malmberget eller Kiruna.

UG – Hasse: Det vet vi iofs inte. men det hade helt klart sett annorlunda ut.

Förtvivlad: Det är varken aktivister eller en gruva som splittrat Jokkmokk. Det hat mot oliktänkande och samer (främst renskötare) som vi som lever här upplever har alltid funnits. Ribban har bara höjts och det har blivit mer och mer accepterat att spy ur sig sitt hat och hetsa mot folkgrupp.

UG – Hasse: Ok. tack för att du tittade

Corina: En fråga Hasse och Nicke får man och så ringa och ställa frågor till er

UG – Nicke: Inte nu i alla fall.

Thomas: Det pratas om aktivistproffs var kom dom ifrån i Sverige var det 08er?

UG – Hasse: Dom flesta var tillresta aktivister från olika håll i landet men det fanns även lokalt folk på plats.

Jokkmokk odemokratiskt: Svar till Nicklas Lundmark. Måste alla som bor i Jokkmokk vara överens? Låter lite sektliknande tycker jag. Är det inte bar att alla får vädra sina åsikter?

Fredrik: Bra jobbat Corina:-)

Corina: Undrar hur det gick för den tjejen som klättrade längre upp i trädet

UG – Nicke: Det gick bra för henne.

Corina: Fredrik: Va?

Gralle: Jag är Jokkmokkare och för en gruva och jag tycker Ni gjorde ett väldigt bra och neutralt reportage, utan att välja sida. Riktigt bra. VI vet alla att en gruva påverkar miljön. Jag tror dock att teknik och forskning kommer att avancerat till den dag vi ev får en gruva i Jokkmokk.

UG – Hasse: Jamen tack.

Gunilla: 0,5 promille, inte procent, i gruvskatt, är det verkligen rätt att skänka bort malmen till utländska bolag?

nossen: Corina! Läs på lite mer innna du yppar dig nästa gång

Torkel: Varför belystes inte samernas historia mera? Hur Sverige fortsätter att bedriva kolonisering av sapmi? Om sanningen kom fram så skulle alla bättre förstå varför samerna särskjils genom lagstiftning. Medlem i sameby, eller icke samebymedlem...

UG – Hasse: Samernas historia är absolit inte oviktig i sammanhanget. Det nämndes i programmet.

Johan Gavia: Varför vägrar ni konsekvent ge ett adekvat svar på frågan om huruvida folk satt kvar i träden när de sprängde?

UG – Nicke: Ja, det satt folk i träden när de sprängde. ”Emma” satt mellan 30-80 meter från en sprängning. Tidigare hade JIMAB gått ut med info om att det var en säkerhetszon på 250 m vid sprängning, där inga människor fick vistas inom. MEN, sprängarbasen säger att han sprängde en mycket begränsad salva, och att de använde mycket sprängmattor för att förhindra att stenar flög iväg. ”Emma” klarade sig bra.

Nicklas Lundmark: Svar till ”Jokkmokk odemokratiskt:”. Självklart. Vi tycker olika och som du nog vet debatterar om det konstant på Facebook mm. .

Peter: Jag testar väll en tredje gång då....varför bryter dom inte under jord?

UG – Hasse: Har inte sett din fråga tidigare. Svaret är att jag vet inte.

Corina: En fråga vad kan hända om man skriver dumma kommentarer till andra här

UG – Moderator: Man kan bli spärrad från chatten om man uttrycker sig olämpligt. Det är jag, moderatorn som avgör det.

Eva: Kan man inte anmäla Sverige till Eu för diskriminering av ursprungsbefolkningens rätt?

UG – Nicke: Läste en artikel idag att Vapstens sameby i Västerbotten anmält Sverige till FN för just diskriminering mot ursprungsbefolkning.

Lars Nilsson: Men det vet jag. Är själv född i Malmberget och hela samhället byggdes runt den gruvbrytning som tog fart i samband med järnvägens ankomst till Gällivare.

UG – Hasse: Du. Jag är född i Kiruna. Därmed vinner jag.

Corina: Ni gör bra jobb Nicke och Hasse

UG – Hasse: tack.

Nicklas Lundmark: svar till ”Peter”: Därför att det är en ytlig malmkropp.

mats p: Tack för bra program.. Dock tror jag en liknande granskning av vindkraftsindustrier som breder ut sig i stora delar av Norrland skulle vara intressant att göra ett reportage om.. Var är tex miljöorganisationer som värnar naturen i dessa fall!! planeras det att göra ett program om Vindkraften i Sverige? de har gjorts ett i Norge på NRK som visar hur J-la galen hela denna utbyggnad är!!

UG – Nicke: Tack för tipset. Vi kanske borde ta tag i det.

Fred: Varför ställde ni inte frågan till kommunalrpdet i Jokkmokks kommun varför man inte såg om sitt hus under Vattenfalls framfart. Man träffade då en uppgörelse som gör kommunen till en av landets fatigaste. Hade de varit den Kanadensiska modellen så hade Jokkmokk varit en av landest rikaste. Skall man göra samma misstag igen med dålit förankrad avtal med gruvbolaget.

UG – Hasse: Vi valde att fokusera på gruvfrågan denna gång.

Jokkmokk odemokratiskt: Svar till Nicklas Lundmark. På vilket sätt har då aktivisterna splittrat Jokkmokk? Är det förbjudet för en Jokkmokkare att tycka att aktivisterna gjorde en bra insats som fick frågan på dagordningen? Detta kan leda till hårdare kontroller mm på utsläpp mm.Det är väl bra?

Gruvförespråkare: Med uttalande som ”vi är folket” i sapmi, kan det ju bara sluta på ett sätt.

UG – Hasse: Hur då?

lars: fegisar

UG – Moderator: Förtydliga gärna vad du menar så blir det lättare att bemöta din kritik.

Västerbottningen: Bra timing, idag anmälde samerådet Sverige till FN. Också något att följa upp!

UG – Nicke: Skrev just om detta i ett svar.

mats p: När kommer granskningen av vindkratsutbyggnaden i Sverige? Skulle bli ett mycket sevärt program!

UG – Hasse: Vet ej om/när det kan bli aktuellt. men det är helt klart en intressant fråga.

UG – Moderator: Vi tackar alla som varit med och chattat. Snart kan ni läsa chatten på ug-sajten. Tack o gonatt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kampen om gruvan

Mer i ämnet