• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jan Stenlid står i skogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Stenlid, professor i skogspatologi, visar i klippet ett träd som har blivit angripen av Törskatesvampen. Foto: Emma Vallin

Stora skador på ungskog i norr – påverkar klimatet och skogsindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 40 procent av ungskogen i norr är hårt drabbad av flera skador samtidigt. Skadorna orsakar stora förluster för skogsägare, samhället och klimatet.

Inventeringar från Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet visar att nästan 40 procent av ungskogen i de fyra nordligaste länen är hårt drabbad av flera skador samtidigt, en så kallad multiskadad skog.

Skadorna kommer från bland annat skadesvamp och betesskador från älg.

Stora konsekvenser

Om skadorna på ungskogen fortsätter att växa kommer det påverka både klimatet och skogsindustrin negativt.

– Det kommer påverka industrin och jobbtillfällen. Även en negativ effekt på klimatet då den här skogen inte binder upp lika mycket koldioxid som den hade gjort om den hade varit frisk och växtlig, säger Tobias Gramner från Skogsstyrelsen.

Svamp infekterar tall

Törskatesvampen är en form av rostsvamp som livnär sig på inhemskt tall. Efter betesskador från älg ligger svampen bakom de största skadorna på ungskogen i norr.

Svampen angriper mindre grenar och kvistar innan den slutligen infekterar huvudstammen. Törskatesvampen kan antingen döda bara toppen på tallen eller hela tallen.

I klippet kan du höra hur skogsägare ska tänka för att undvika svampangrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.