• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ellinor Lindmark visar upp en betesskada från älg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se betesskadorna från älgen som förstör skogen. Foto: Emma Vallin

Betesskador från älg förstör de norrländska skogarna

Uppdaterad
Publicerad

Betesskador från älg ger stora konsekvenser på de norrländska skogarna. För att motverka skadorna måste antingen älgpopulationen minska eller fodermängden öka.

Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet finns det 340 000 älgar i landet. Det gör att Sverige har den tätaste älgpopulationen i världen i förhållande till skogsmarkareal.

Nästan 40 procent av ungskogen i norr är multiskadad, där betesskador från älg är den största bidragande faktorn på tallskador.

Senarelägga röjning

Märtha Wallgren, forskare inom viltekologi, tipsar om att senarelägga röjningen på tall för att undvika betesskador.

– När man röjer tar man bort en andel av tallstammarna för att låta andra tallstammar få bättre möjligheter att utvecklas, men det som händer då är att man minskar antalet tallstammar i det beståndet man har röjt, säger Wallgren, och fortsätter:

– För att öka chanserna för att kunna röja fram nånting bra och oskadat i slutändan kan det vara en god idé att skjuta upp röjningen till ungefär 4-5 meters höjd på tallarna.

I klippet kan du höra mer varför det är mycket betesskador på tall i norra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.