Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar åklagare Rickard Finnberg om brottet som begåtts mot flera personer i 90-årsåldern. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Storbedragare häktad för flera brott mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges värsta bedragare, tidigare häktad för att ha lurat en 90-årig kvinna i Piteå på både pengar och bankomatkort, häktades på fredagen för flera ny brott. Det handlar om flera nya fall av grovt bedrägeri och grov stöld mot människor i 90-årsåldern.

Mannen, som är i 70-årsåldern, är född i Älvsbyn och började begå brott redan på 60-talet. Han har gjort sig ökänd som en av Sveriges värsta bedragare och har hittills dömts till omkring 45 års fängelse.  I maj i år var han åter på fri fot efter ett fängelsestraff och började enligt åklagaren begå nya brott..

Stod kvar med rullator – utan bankkort

Tidigare i höstas uppdagades att mannen ska ha lurat en 90-årig kvinna att ta ut pengar i en automat genom en historia om att han behövde växla pengar och få hjälp med ett paket. Vid bankomaten övervakade mannen när kvinnan tog ut pengar och när pengarna kom tog han både pengarna och bankkortet och gick sedan därfrån och lämnade kvinnan stående ensam med rullator.

Fler brott

Under tiden mannen suttit häktad för brotten mot kvinnan i Piteå har ytterligare misstankar tillkommit om flera liknande brott som mannen ska ha begått mot andra äldre personer.

– De här brotten har han begått sedan han i somras försattes på fri fot förra gången. Det har kommit fram genom samordning mellan olika polisdistrikt, säger åklagare Rickard Finnberg.

Bland annat ska han ha lurat in sig i en 96-årig kvinnas lägenhet i Västernorrland genom att säga att fastighetsägaren skulle byta mattor i lägenheten. Han ska sedan ha lurat kvinnan att det krävdes en depositionsavgift och erbjudit sig att hämta ut pengar från bankomaten. Kvinnan har senare upptäckt att både bankkort och kontanter fattats i plånboken.

Erkänner till viss del

Den 70-årige bedragaren erkänner samtliga fall av bedrägeri han misstänks för men förnekar stölderna.

Åklagaren anser bevisläget gott då det förutom brottsoffrens vittnesmål finns filmer på mannen från flera bankomater där han tagit ut tusentals kronor från sina offers bankkonton.

Dessutom har en äldre man som lämnat ifrån sig sitt bankkort till bedragaren fått den 90-åriga Piteåkvinnans kort tillbaka istället för sitt eget.

På fredagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för ytterligare sex fall av grovt bedrägeri och två fall av grov stöld. Brotten bedöms som särskilt grova då de riktats mot äldre personer. Mannen omhäktades också på sannolika skäl för grovt bedrägeri och grov stöld mot kvinnan i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.