Idag inleder SVT Nyheter Norrbotten en serie om hur allt fler får sin sjukpenning indragen eller avslagen. Först möter vi Sture Eklund i Burträsk.
– Varje dag längtar jag till jobbet och att få hälsa på kollegorna. Men jag kan inte för jag klarar inte av det, säger han.
Beviljad färdtjänst men inte sjukpenning
För drygt fyra år sen var Sture Eklund en fullt frisk person som sprang långdistans- och maratonlopp. Men han drabbades av en virusinfektion efter ett myggbett. Det ledde till svår trötthet, stora problem med lederna och huvudvärk.
Symptomen tyder på sjukdomen ME som är en neurologisk sjukdom men han har ännu inte fått en diagnos. Han kan inte köra bil, är beviljad färdtjänst och hemma har han svårt att röra sig utan hjälpmedel.
Sture Eklund berättar bland annat om ett överlämningsmöte med försäkringskassan. När han skulle ta sig från rummet klarade han inte av det själv utan fick hjälp att sig till sin rullstol. Trots att det här skedde mitt framför ögonen på Försäkringskassans handläggare hände inget.
– Arbetsförmedlingens handläggare stödde mig på ena sidan och arbetsgivaren på den andra för jag klarade inte av att gå tre meter.
Vad sa kassan?
– Ingenting. Det enda de sa var att vi för en anteckning om att det varit ett möte.
Besvären räcker inte
Han kan, trots sin sjukdom, jobba hemifrån på halvtid. Då sprider han arbetet över dygnets vakna timmar. Men han får inte sjukpenning på halvtid, trots läkarintyg. I intyget skriver läkaren bland annat att Sture i samband med besöket tvingades vila två timmar på hälsocentralen innan han orkade ta sig hem.
– Vi ser i det medicinska underlaget att de besvären inte är så omfattande. Och därför bedömer vi att han kan klara sitt vanliga arbete på heltid, säger Cecilia Udin, som är nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.