Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Johan Kero, forskningsledare vid Institutet för rymdfysik, berätta om den spektakulära norrskensraketen och vad som är syftet med experimentet. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Succé för norrskensraketen i Kiruna – så hjälper den forskarna förstå ljusfenomenet

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera inställda försök sköts forskningsraketen som ska studera rymdväder upp vid Esrange i Kiruna. Nu ska forskarna analysera resultatet efter den spektaulära uppskjutningen där ett konstgjort norrsken sprakade.

– Det var en succé, säger Johan Kero forskningsledare vid Institutet för rymdfysik.

Forskningsraketen ska ge svar på hur elektriska och magnetiska fält ser ut i den jordnära rymden när ett norrskensutbrott startar.

– Det var en lättnad att se att allting gick som planerat och att vi inte behövde vänta till hösten med att försöka igen. Det här var sista chansen under den här perioden, säger Johan Kero.

Planerar för ny uppskjutning

Institutet för rymdfysik har aldrig gjort liknade experiment, men Esrange har på 60-talet gjort liknade raketuppskjutningar. Nu är förhoppningen att det inte ska ta 60 år till nästa gång, utan när datan från den här uppskjutningen är analyserad är förhoppningen att det ska bli  en ny uppskjutning om några år.

– Det vi vet från i går är att vi har lyckats samla ett fantastiskt fina data med väldigt mycket information. Nu kommer det att väldigt lång tid att analysera allting innan vi har fått fram våra vetenskapliga resultat, säger Johan Kero.

Hör Johan Kero berätta vad som är syftet med experimentet och se bilder på det konstruerade norrskenet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.