• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svårigheter i Jokkmokk att få behöriga lärare Foto: SVT

Inga behöriga lärare till Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

För att bli lärare i Jokkmokk räcker det numera med att ha ”livserfarenhet”. Inte en enda behörig lärare har kunnat rekryteras inför terminsstarten.

Den här veckan startar skolorna i stora delar av Norrbotten. Men på många håll har det varit svårt att fylla utannonserade lärartjänster med behöriga lärare. Under sommaren har Jokkmokks kommun annonserat ut sju lärartjänster, men resultatet är inte uppmuntrande.

Brist på behöriga

– Vi har inte lyckats rekrytera någon behörig lärare. Däremot har vi lyckats rekrytera personal som vi tror ska fungera på tjänsterna, men ingen av dem har någon lärarutbildning, säger Kerstin Fors Mattsson, skolchef i Jokkmokk.

Lärarbrist i Norrbotten

Vad har de då för kompetens för jobbet?

– Ja, det är olika vad de har. Det är livserfarenhet och en del har väl inte alls så stor erfarenhet med sig. Men vi väljer dem som är bäst bland de sökande och vi får ta det när vi inte har någon behörig lärare på plats, säger Kerstin Fors Mattsson.

Många fler

Det är inte bara Jokkmokk som haft svårt att rekrytera behöriga lärare. Veckan innan skolstart hade merparten av Norrbottens kommuner fortfarande ute annonser om lediga lärartjänster. Ska man tro annonserna så är läget, förutom i Jokkmokk, värst i Gällivare och Kiruna, om man jämför antalet lediga tjänster med folkmängd.

– Det blir svårare och svårare för varje år. Vi har ju alltid haft svårt att rekrytera men nu har även kusten svårt. Vi slåss ju om samma personer alla kommuner i Norrbotten, säger skolchefen i Jokkmokk, Kerstin Fors Mattsson.

Större klasser

I Jokkmokk började man förra året med strategin att slå ihop klasser till större grupper, där varje grupp får dela på en behörig och en obehörig lärare. Detta som ett sätt att få så bra undervisning som möjligt även om alla lärare inte är behöriga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Norrbotten

Mer i ämnet