Renskötaren Tomas Unga på slåttermyren Nuorukkavuoma. Foto: Stefan Karlsson, SR Sameradion & SVT Sápmi.

Sveaskog kräver renskötare på arrende för myrslåtter

Uppdaterad
Publicerad

Renskötare i Vittangi och Muonio kan bli av med sina miljöstöd. Anledningen är att Sveaskog kräver renskötarna på arrende. Renskötarna vägrar betala.

I över hundra år har bybor och renskötare från Muonio och Vittangi samebyar bedrivit myrslåtter på Nuorukkavuoma, strax utanför Parkalompolo i Pajala kommun.

För detta har renskötarna fått miljöstöd från staten och extra foder till sina renar.

Men nu kräver markägaren Sveaskog arrende för slåttern och länsstyrelsen hotar med att dra in miljöstödet om inte renskötarna kan styrka sin rätt att slå myren. Det uppger Sameradion & SVT Sápmi.

Renskötaren Tomas Unga från Vittangi är kritisk till både Sveaskog och länsstyrelsen och han säger att de kommer kommer att strida för sin rätt.

– Nu är staten igen och ifrågasätter våra samiska rättigheter.

Varför vägrar ni betala arrende?

– Myren ingår i våra året-runt-marker och slåttern ingår i våra rättigheter som vi har via rennäringslagen, säger Tomas Unga.

Redan i slutet på 1800-talet finns det uppgifter om att renskötare och bybor från Parkalompolo slagit starrhö som foder för renar och kreatur.

Och Tomas Unga berättar att höet är viktigt för renskötseln än idag.

– Vi tar tillvara fräken och vattenklöver som extra foder åt renarna på vintern.

I snart 20 år har renskötarna även får miljöstöd för sitt slåtterarbete – men i vintras kom ett brev från Sveaskog med krav på att renskötarna tecknar ett arrendeavtal med en årlig avgift.

Sveaskog hävdar att det inte finns något lagligt stöd för att bedriva slåtter på myren utan avtal. Renskötarna har vägrat teckna avtal och då har Sveaskog tagit kontakt med länsstyrelsen, som nu som bäst funderar på om renskötarna får behålla sitt miljöstöd.

Victoria Bystedt, enhetschef vid landsbygdsenheten, säger att renskötarna saknar nyttjanderätt till marken.

– Vi har konstaterat att markerna ligger nedanför lappmarksgränsen och där är renskötselrätten enligt vår tolkning svagare än ovanför odlingsgränsen, säger Bystedt.

Men Tomas Unga säger att han och övriga fyra renskötare inte kommer att godta varken ett arrendeavtal eller att länsstyrelsen säger upp miljöstöden.

– Vi kommer självklart att överklaga, säger Unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.