Sveaskogs regionchef i Norrbotten, Ulf Nilsson, på samtalsmötet i Pajala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Sveaskogs regionchef i Norrbotten, Ulf Nilsson, om hur samverkan med sambyarna misslyckats – och kritiken om att man har överavverkat i området. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sveaskog om minskade avverkningarna: Har inte lyckats i samråden med samebyarna

Publicerad

Sveaskog förklarar de minskade avverkningarna med att man inte har lyckats komma överens i samplaneringen med samebyarna.

Det är en förklaring som har kritiserats av samiska organisationer och naturskyddsintressen.

Pajala kommun och Jutos timber stod som värdar för det samtalsmöte som hölls i Pajala Folkets hus i måndags kväll. Statliga skogsbolaget Sveaskogs regionchef i Norrbotten Ulf Nilsson fick tillfälle att förklara varför man har tagit beslutet att minska avverkningarna med 45 procent i Norrbotten under 2023.

– Det är låsningar i samplaneringen med samebyar som gör att vi inte har fått loss de arealer som vi hade planerat för, säger han.

Tillbakavisar överavverkning

På mötet var också representanter för Naturskyddsföreningen i Norrbotten och Skogsupproret. De senare fick uppmärksamhet för två år sedan i samband med aktioner där de försökte stoppa avverkningar i renbetesområden.

Maj Aspebo vid Naturskyddsföreningen ansåg att Sveaskog skyller situationen på samerna när det i själva verket handlar om att Sveaskog ska ha överavverkat i flera års tid.

Det påståendet tillbakavisades av Sveaskog.

Oro för näringslivet

På mötet fanns också representanter från åkerier, skogsentreprenörer och bankerna i Pajala som uttryckte oro för vad minskade avverkningar kan innebär för näringslivet.

Även Pajala värmeverk är beroende av sågverken eftersom restprodukterna används som bränsle

I klippet hör ni röster från skogsmötet i Pajala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.