Tove Lundberg, Svenska covidföreningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Tove Lundberg, Svenska covidföreningen, om varför de vill att regionerna hellre ska satsa på covidvården. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Rehabavdelningar lägger ner i hela landet: ”livlinan försvinner för många”

Uppdaterad
Publicerad

En pågående trend i landet är att postcovidmottagningar stänger ner sin verksamhet – och Region Norrbotten är inget undantag.

– Det ser inte bra ut. Flera mottagningar i landet kommer stängas, har stängt eller ombildas, säger Tove Lundberg, ordförande för Svenska covidföreningen.

Enligt Tove Lundberg läggs allt fler postcovidmottagningar ner – både rehabiliteringar och de mottagningar där patienter bedöms och kan få symptomlindrande behandling.

– Det finns många olika argument till varför man stänger. Vissa mottagningar för fram att man inte har ekonomiska medel och andra pratar om att remissinflödet är betydligt lägre, men vi menar att det är en ganska dåligt mått, säger hon.

Hon förklarar det som att det ställer för höga krav på primärvården.

– Remisser kräver dels att man fått vård i primärvården, att man fått rätt bedömning och att man som vårdpersonal vet att det finns någon att remittera till. Det är många steg före som gör att vi inte tycker att remissinflöde är en bra indikator.

Tiotusentals drabbade

Tove Lundberg berättar även att de uppskattningsvis tror att det kan röra sig om tiotusentals människor i Sverige som drabbats av långtidscovid.

Svenska covidföreningen ser hellre att regionerna ska satsa på covidvården i stället för att lägga ner den.

– Många upplever att vården inte gett dem det de behöver. För många har en postcovidmottagning eller -rehabilitering varit en livlina och nu försvinner den möjligheten för människor.

I klippet hör du Tove Lundberg berätta varför de vill att regionerna hellre ska satsa på covidvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.