Sverige fördjupar det militära samarbetet med Storbritannien – försvarsministern besökte Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen besökte försvarsministern Peter Hultqvist (S) och den brittiska försvarsministern Ben Wallace Arvidsjaur och Norrlands dragonregemente K 4. Peter Hultqvist flaggar för ett djupare samarbete med Storbritannien i framtiden.

Sverige och Storbritannien har ett 42 punkters avtal. I avtalet finns en punkt där som går under namnet High North Nordkaloten som innebär att brittiska soldater genomgår vinterutbildning i Arvidsjaur och medverkar i den svenska militärens övningar. 

– När vi gör den här saken tillsammans så sänder det säkerhetspolitiska signaler, säger Peter Hultqvist. 

De signaler som försvarsministern syftar till handlar om att manifestera samarbetet som finns mellan länderna idag och som enligt honom kommer att utvecklas i framtiden. 

”Militära kriser”

På frågan om hur samarbetet ska fördjupas i framtiden uppger Peter Hultqvist att det gäller att utveckla övningsverksamheten och interoperabiliteten mellan ländernas olika arméer. 

– Det innebär att kunna samarbeta i en potentiell reel krissituation. Det här handlar om militära kriser där man behöver militärstyrka för att hantera dessa kriser men det handlar också om att förebygga så att de situationerna inte uppstår, säger han, 

Ingen annan hotbild än Ryssland

Enligt Peter Hultqvist har Sverige ingen annan militärhotbild mot sig än från Ryssland. 

– Hela säkerhetspolitiska situationen över tid har försämrats genom den långdragna konflikten i Ukraina och genom det som sker i Belarus. Det påverkar helheten i säkerhetsläget i vår del av Europa. En del av den svenska strategin är att fördjupa samarbetet med grannar och länder som har likartade värderingar som oss och där är Storbritannien en av dem.  

Sverige har idag samarbete med sina nordiska grannar, länder i Baltikum, Frankrike Storbritannien, USA inom ramen för Nato. 

Är Sverige alliansfritt idag trots sina samarbeten och kommer Sverige att bli medlem i NATO i framtiden? Hör Peter Hultqvist svar på frågorna i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.