Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Händelseutvecklingen i Ukraina väcker starka känslor hos högstadieeleverna på Kråkbergsskolan i Sunderbyn. Foto: Linus Nilsson/SVT

Hör eleverna i Luleå om krigsbilderna på sociala medier: ”Känns overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan den ryska invasionen i Ukraina skedde har filmer och bilder spridits på sociala medier. Nu när bilder från stridigheterna börjat publiceras växer frågor fram hos tonåringarna i Norrbotten.

Filmer när folk försöker ta sig över gränsen från Ukraina, förödelse efter bombanfall och kaoset som följer med det är bilder som möter länets unga i deras sociala medieflöden.

Nora Pouliot, 14, som går i åttondeklass på Kråkbergsskolan i Sunderbyn, i Luleå kommun, är en av de som sett ett flertal klipp i sociala medier.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Jag har inte pratat jättemycket med mina vänner men jag har pratat med min mamma. Hon läser ganska mycket nyheter så hon visste ganska mycket om det som hände, säger hon.

Tar del av våldsamheterna

Bland de åttonde- och nioendeklassare som SVT pratar med är det flera som har tagit del av bilder och videos från konfliktens Ukraina.

– I de flesta videorna känns det som att man har varit så nära och det är jättemycket ljud och det kändes inte riktigt rätt, säger Nora Pouliot.

– Det känns väldigt overkligt att när man ser bilder på när det flyger stridsflygplan utanför någons rum, säger Felicia Nilsson, 14 år.

Eleverna diskuterar det som sker i Ukraina

Nioendeklassarna Lukas Öman Suarez, Axel Mella och Sven Palo spenderar en del av sin SO-lektion åt att diskutera vad som sker i konflikten.

– Det är dåligt att Ryssland börjat attacker civila, det är ju ett krigsbrott, säger Axel Mella.

– Det hade varit mer okej om de bombat militära mål istället, säger Lukas Öman Suarez.

Tänker ni något på var bilderna och filmerna kommer ifrån?

– Man fattar att de kommer från striderna händer där folk flyr från sina hemma och blir evakuerade, säger han.

– Det är klart att man funderar på de bilder som man ser och om det är äkta. Sen tänker jag att syftet är att förmedla hur det ser ut där just nu, säger Nora Pouliot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet