Tage Westerlund åker i bilen efter en oplogad vääg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Farmor är snart 90 år och kan bli sjuk” – hör familjen Johansson/Westerlund om farhågorna med en oplogad väg. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Plogningen uteblir – 7-årige Tage i Arjeplog kan missa skolan

Uppdaterad
Publicerad

7-årige Tage Westerlund i Vuonatjviken, sju mil nordväst om Arjeplog, riskerar att missa skolan när plogningen av den enskilda vägen upphör.

– Det känns förjävligt, precis som att någon slår undan fötterna, säger Sandra Johansson, blivande stugbyägare i Vounatjviken.

Tage, 7, bor tillsammans med föräldrarna Sandra Johansson och Geir Westerlund samt lillebror Henry, 5, på en gård i Vuonatjviken i väglöst land.

Familjen, de andra tre boende i byn samt turister måste åka båt, fyrhjuling eller skoter till Riebnesvägen, som nu riskerar att bli oplogad.

– Bilsträckan längs Riebnesvägen är på 2,3 mil. Om inte vägen plogas så kanske turistverksamheten läggs ner, säger Geir Westerlund, blivande ägare av stugbyn.

”Kom som en chock”

I mitten av september meddelade Svevia, efter en upphandling med Trafikverket, att de inte längre skulle kunna utföra plogningen av närmare 50 enskilda vägar i Arjeplog.

Anledningen var att det saknades plogbilsförare.

– Beskedet kom som en chock. Under förra veckan fanns ett litet hopp om en lösning, men när offerten kom från åkaren som ville ploga vägen så grusades det.

Offert: 420 000 kronor

– Offerten låg på hela 8 750 kronor per plogsväng. Som ordförande i Riebnesvägens samfällighet ser jag inte att vi har råd att betala cirka 420 000 kronor i plogning per år, säger Westerlund.

Riebnesvägen byggdes på 70-talet i samband med att ett vattenkraftverk i Riebnesluspen skulle uppföras. Kraftverket ägs i dag av Skellefteå kraft.

– Sverige är i beredskapsläge. Det kan inte vara möjligt att vägen till kraftverket, som förser det svenska folket med ström, ska vara oplogad, säger Westerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.