En plogbill snöröjer en snöig väg med ett schacktblad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förstår att många är besvikna” – hör Olle Öberg berätta vilka två enskilda vägar som Svevia kommer att ploga i Arjeplog i vinter. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Svevia snöröjer bara två av 50 enskilda vägar i Arjeplog

Publicerad

Bristen på plogbilsförare gjorde att Svevia meddelade att de inte längre skulle ploga närmare 50 enskilda vägar i Arjeplog. Nu däremot kommer två byar att få plogat.

– Tyvärr har vi för få plogbilar för att hinna med enskilda vägar och det känns jättetråkigt, säger Olle Öberg, divisionschef på Svevia.

Tidigare har tio bilar från Svevia ansvarat för plogningen i Arjeplogs kommun som består av 60 mil allmän väg och 16 mil enskild.

Men idag har företaget bara åtta plogbilsförare kvar.

– Bristen på chaufförer gör det svårare för oss att hinna ploga de enskilda vägarna, säger Olle Öberg, divisionschef på Svevia.

Saknas tiotusentals förare i Sverige

Varför är det så svårt att få tag på plogbilsförare?

– Lyssnar man på åkeribranschen så behövs det 50 000 nya lastbilschaufförer i Sverige de kommande tio åren. Tyvärr så märker vi av bristen på chaufförer även i Arjeplog, säger Öberg.

I vinter kan Svevia endast utföra vinterväghållning för två enskilda vägar i Arjeplog – i klippet hör du vilka bybor som får hjälp.

Vänster flagga Trafikverket och höger Fredrik Olofsson, sektionschef för underhåll i Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte kräva att Svevia ska ploga enskilda vägar” – hör Fredrik Olofsson, sektionschef för vägunderhåll om de oplogade vägarna. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.