• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Artistisk rendering av anodfabriken på Hertsön. Foto: Talga

Talga får bygga batterianodfabrik i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Talga AB har fått tillstånd från Mark- och miljödomstolen att bygga en batterianodfabrik på Hertsöfältet i Luleå.

– Vi är jätteglada över att vi har fått miljötillstånd, säger Per-Erik Lindvall, styrelseordförande för Talga AB.

Knäckfrågan i målet har varit anläggningens befarade utsläpp av zink till vattnet i Sörbrändöfjärden. Länsstyrelsen i Norrbottens län har ifrågasatt om utsläppen kan tillåtas men Mark- och miljödomstolens bedömning är att utsläppen inte leder till otillåten försämring av vattnet.

Tillståndet ger Talga AB rätt att tillverka upp till 22 000 ton batterianodmaterial per år.

– Om nu allt går enligt plan så kan vi ha igång fabriken i början på 2025, bedömer Per-Erik Lindvall.

Grafitgruvan i Vittangi

Mineralen grafit är en viktig komponent i elbilsbatterier och för att kunna starta en batterifabrik krävdes tillstånd för en grafitgruva i Vittangi och bolaget fick grönt ljus för grafitbrytning tidigare i år.

Men Gabna och Talma samebyar har överklagat miljötillståndet.

– Vi har svårt att se att vi inte skulle få tillstånd. I slutändan kommer vi att få det. Elbilsbatterier är helt nödvändiga om vi ska klara den gröna omställningen, säger Per-Erik Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.