Magnus Kvickström förlorade sin son i självmord för sju år sedan. I dag var han på plats i Piteå för att minnas de som gick bort under 2020. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Magnus förlorade sin son i självmord – minnesstund för 1 441 personer i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Under år 2020 valde 1 441 personer att avsluta sina liv i Sverige. Magnus Kvickström, Jokkmokk, förlorade sin son William för sju år sedan.

På Byxtorget i Piteå anordnade Piteå församling en ljuständning under Suicidpreventiva dagen. Alla 1 441 ljus symboliserade en människa som tagit beslutet att inte vilja leva längre.

– Jag känner förtvivlan, det är något vi alla måste jobba med, vi har det alla i vår närhet, säger Carina Engman, pedagog i Piteå församling som menar att det är viktigt att vi ”vågar fråga” om någon mår dåligt och bryr oss om varandra.

– Alla de här 1 441 personerna har också anhöriga som är otroligt påverkade, säger Carina Engman.

Sonen var bara 15 år när han dog

Magnus Kvickström, Jokkmokk, var på plats som en av volontärerna. Hans son William avslutade sitt liv för sju år sedan, då 15 år gammal.

– Varje ljus är en människa, en person. Det är fruktansvärt, men det känns fint att samlas och prata om det, säger Magnus Kvickström som lever med sorgen varje dag.

– Det kommer som en chock, man kan inte tänka sig in i den situationen att det kan hända någonting så hemskt, säger han.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.