Man står framför växt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Långdistanslöpning blir allt populärare – tävlingsledaren Stefan Mukka berättar mer om fenomenet. Foto: Simon Vikström

Rekordstort intresse för löpning i Norrbotten

Publicerad

Långdistanslöpning blir allt mer populärt, flera stora tävlingar slår deltagarrekord under sommaren. I Luleå märker man av samma trend.

– Löpare vill springa längre, säger Stefan Mukka, tävlingsledare.

Springa 42 kilometer i sommarvärmen. Det är en tanke som allt fler får då intresset för långdistanslöpning blir allt större.

En som märkt av det i förstahand är Stefan Mukka, tävlingsledare för Luleå stadsmara.

– Det har blivit populärt att ta bort tidtagning och själva prestationen. Många vill i dag springa i ett lugnare tempo fast lite längre. Jag tror mycket inspiration kommer från sociala medier, säger han.

”Ska vara en folkfest för alla”

Förutom Luleå stadsmara samarrangerar Stil i Luleå även vårruset, en löparserie för tjejer. Även där ser man att intresset ökar.

– Det är fantastiskt att se Luleåborna som sluter upp och hejar på löparna under loppet. Vi försöker göra saker så dagen ska vara för alla med musik och underhållning till besökarna. Detta år hade vi ett partytält för de mindre, säger Stefan Mukka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.