Sanam Gharaee förlorade sin 8-åriga son Tintin för nio månader sedan. Pojken mördades av sin pappa i en lägenhet i Luleå, och nu kämpar hon för förändring.
Lex Tintin-föreningen vill nå ut till politiker så att inte fler barn behöver gå samma öde till mötes. Nyligen lämnade man sitt remissvar på utredningen ”En uppväxt fri från våld”.
– Politikerna och riksdagen har varit goda lyssnare och de var tagna av berättelsen om Tintin och mig. Men det räcker inte. Jag behöver tydliga förslag och det saknas i utredningen, säger Sanam Gharaee.
Tvångsumgänge viktigaste frågan
I remissvaret efterfrågas exempelvis konkreta förslag på specialdomstolar för familjerätt och att barn ska ha egna ombud.
Föreningen vill också att förfarandet vid barnförhör ses över och att barn som bevittnat, eller blivit utsatta för våld av en förälder, ska slippa ha umgänge med den föräldern.
– Vi behöver ett rättsväsende och socialförvaltning med bättre kunskap om våld och dess konsekvenser – så att de inte omformulerar våldet till bråk och samarbetssvårigheter som de gjorde i mitt och hundratals andra fall.
”Jag blir så arg” – för lite pengar från regeringen
Hon ifrågasätter utredningens förslag om att Sveriges Regioner och Kommuner ska dela på 100 miljoner per år för att uppnå målen.
– Jag läste att det satsas 21 miljoner för att rusta ett friluftsområde i Sundsvall. Det är bra, men hur mycket satsar man på att skydda kvinnor och barn? Sätt det i kontrast mot att regeringen vill satsa 100 miljoner för att bekämpa våld mot barn i hela landet. Det är orimligt och jag blir så arg!
Saknar tidsplan för barnutredningen
Sanam Gharaee kritiserar även tiden det tar att färdigställa utredningen.
– Det finns ingen tidsplan för när lagrådsremiss och propositioner ska läggas fram och drivas igenom. Vi ligger på men har inte fått någon återkoppling.
Hör Tintins mamma om hur hon orkar kämpa för andra barn mitt i sorgen, i videon.
Ur ”En uppväxt fri från våld”:
Utredningen föreslår bland annat:
• Utredningen har förslagit en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.
• En ny lag som förtydligar hur kommunerna ska arbeta mot våld mot barn genom kommunövergripande kartläggning, analys och planering.
• En satsning på sammanlagt en miljard kronor under strategiperioden för forskning om barn och våld samt statsbidrag till stöd för praktiknära forskning, metodutveckling eller implementering.
• Regeringen ska vart tredje år upprätta en handlingsplan för att nå målen.
Källa: Regeringen