Felicia Fredriksdotter verksamhetssamordnare tjejjouren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Felicia Fredriksdotter berätta om det ökade trycket på tjejjouren i Luleå. Foto: Anders Wiklund TT/SVT

Tjejjouren i Luleå överbelastad – ökat tryck under sommaren

Publicerad

Tjejjouren i Luleå larmar om ökat tryck under sommarmånaderna, det eftersom skolorna stänger och arbetsplatser tar semester.

– Vi får in fler chattärenden än vanligt med tjejer som hör av sig, berättar verksamhetssamordnare Felicia Fredriksdotter.

Under semestertider slipper man skola och arbete och spenderar mer tid hemma. Något som kan innebära mer arbete för Tjejjouren i Luleå.

– Man kanske till exempel har föräldrar som är missbrukare och är hemma mer. Det bidrar till en större oro och ångest.

Mäns våld mot kvinnor

Felicia förklarar att det är framför allt många ungdomar som hör av sig och känner sig isolerade och ensamma under sommartider.

– Det kan också vara att man är instängd med sin förövare mer, eller inte ha råd att delta i de sommaraktiviteter som finns, berättar hon.

Erbjuder chattfunktion

Tjejjouren i Luleå erbjuder bland annat en chatt för tjejer dit man kan vända sig om man känner sig utsatt eller orolig för någonting. En chatt där de idag kan få för många ärenden och bli tvungna att hänvisa tjejer vidare.

– Vi önskar alltid att vi hade mer resurser. Vi tar emot de stödsamtal vi kan. Vi vet att det är många som står i kö men som vi inte alltid kan ta emot eftersom vi inte hinner.

Skillnaden mellan tjejjour och kvinnojour

Tjejjour

Tjejjourer riktar sig framför allt till unga tjejer och kvinnor och erbjuder stöd kring relationer, psykisk hälsa, kropp och sexualitet, mobbning, våld och övergrepp. De erbjuder ofta chattstöd, mejlstöd och samtalsgrupper.

Kvinnojour

Kvinnojourer riktar sig till kvinnor i alla åldrar som utsatts för våld, hot eller övergrepp, ofta i nära relationer. De erbjuder skyddade boenden, juridisk rådgivning, samtalsstöd och hjälp med att skapa en säker tillvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet