polis på brottsplats och Anna-Maria Hedberg, ordförande för Kvinnojouren Iris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Våldet minskar inte” – i klippet hör du Anna-Maria Hedberg, ordförande för Kvinnojouren Iris, reagera på våldet mot kvinnor. Foto: Elias Paulsson/SVT

Misshandlade tidigare sambo svårt – misstänks för nytt mordförsök på kvinna i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Under loppet av ett dygn skedde två grova brott och en misshandel mot kvinnor av närstående män. I ett av fallen handlar det om en man som tidigare dömts till sju års fängelse för mordförsök på en närstående kvinna. Nu reagerar kvinnojouren.

Tidigt på morgonen den 9 juli larmades polisen till en adress i Luleå. En kvinna fick föras med ambulans till sjukhus och en närstående man i 30-årsåldern greps och anhölls senare misstänkt för försök till mord. Rubriceringen ändrades senare till grov misshandel och grovt olaga hot.

Tidigare straffad för mordförsök

Senare under dagen greps och anhölls en man i 60-årsåldern i Haparanda misstänkt för mordförsök på en närstående kvinna.

Våld i nära relation

Mannen i Haparanda dömdes 2014 till ett sju år långt fängelsestraff för mordförsök på en kvinna han då hade en relation med. I dådet knivhögg han kvinna upprepade gånger.

Mannen häktades under fredagen misstänkt för försök till mord.

”Man blir bedrövad”

Under natten skedde senare ett tredje brott i nära relation då en man i Boden greps och anhölls efter att ha misshandlat en kvinna som han har en relation med.

Anna-Maria Hedberg, ordförande för Kvinnojouren Iris, känner sig uppgiven.

– Man blir ju bedrövad när man läser om de här kvinnorna, säger hon.

Hedberg tycker att rättsväsendet måste bli bättre på att lyssna på de utsatta kvinnorna.

– Våldet minskar inte, det ser man på statistiken, så det är just för rättssamhället att se och tro på de här kvinnorna, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet