En delad bild med två sektioner. Till vänster syns ett fönster med vita persienner mot en röd vägg, omgiven av torra grenar. Till höger social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) i kostym, stående i en inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) om satsningen på husvärdar i allmännyttan och hur de ska lära sig upptäcka våld i hemmen. Foto: Janerik Henriksson/SVT

Nu ska alla husvärdar utbildas för att upptäcka våld i hemmen

Uppdaterad
Publicerad

För att upptäcka och minska våld i nära relationer satsar Stockholms stad nu på att utbilda husvärdar så att de kan upptäcka varningstecken som tyder på våld i hemmen.

– Tecknen på våld finns i hemmen. Husvärdarna har en naturlig ingång i människors hem, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Hundratusentals hyresgäster

Målet är att husvärdarna ska få utbildning i att upptäcka tecken på våld i hemmen. Förhoppningen är att de nu ska nå ut till så många som möjligt av de cirka 165 000 hyresgäster som finns inom allmännyttan i Stockholm.

Våld i nära relation

– Vi håller på att rulla ut det här, och vi hoppas att alla ska få sin utbildning så snart som möjligt, och att utbildningsmaterialet ska finnas på alla arbetsplatser inom allmännyttan. Men vi har också fått många privata hyresvärdar som visat intresse för att ta del av det här materialet, säger Alexander Ojanne.

Ska göra orosanmälan

Socialnämnden och stadens allmännyttiga bostadsbolag fick uppdraget i budgeten för 2024.

Tanken är att husvärdarna ska göra orosanmälningar om de upptäcker tydliga varningstecken.

– Och om man ser pågående våld i nära relation ska man ju, i den mån man känner att man är kapabel, gå emellan, eller annars tillkalla polisen, säger Alexander Ojanne.

En kvinna med mörkt hår sitter i en blå soffa invid ett stort fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man hjälpa en kompis som hamnat i en destruktiv relation där det förekommer våld? Zandra Kanakaris, generalsekreterare i stiftelsen 1 000 möjligheter, ger sina tips för hur du ger bäst stöd. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet